Så dog näringslivets kärlek till Löfven

Näringslivet välkomnade Stefan Löfven med öppna armar. Nu blir han utskälld av direktörerna. Hur kunde det gå så illa?

Socialdemokraterna har aldrig förr haft en ledare som varit så politiskt orutinerad. Stefan Löfven hade aldrig varit minister, aldrig suttit i riksdagen. Men på andra sätt var han perfekt. Klockren klassbakgrund, uppvuxen i ett arbetarhem i röda Ådalen, svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, stabil och respekterad, förhandlingskunnig som få efter alla år som fackförbundsledare.

I början av 2012 konstaterade Affärsvärlden att industrins titaner stod i kö för att hylla Löfven. ”En trovärdig och klok person”, sa Michael Treschow, numera ordförande i livs­medels­jätten Unilever och med många år i Ericsson och Atlas Copco innanför västen. ”Han förstår värdet av att industrin har rätt förutsättningar”, sa Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf.

Näringslivet kanske inte ställde sig i givakt och ropade ”Honom ska vi ha” när Löfven valdes. Men jämfört med den dåvarande statsministern, Fredrik Reinfeldt, så framstod ändå den nyvalde S-ledaren som en klok och uppriktig person som man kunde resonera med. Reinfeldt hade kallat Svenskt Näringsliv för ”ett särintresse” vid Moderaternas partistämma 2011, något som fick organisationens vd Urban Bäckström att gå i taket. ”Det är ett slag i ansiktet. Nu räcker det”, rasade Bäckström i Aftonbladet. Även finansminister Anders Borg hade visat sig ointresserad när direktörerna framförde önskemål.

Det var att lämna öppet mål till Stefan Löfven. Några månader senare talade den då nyvalde partiledaren på Svenskt Näringslivs framtidsmöte. Han ville ha en dialog om näringslivets behov och konkurrenskraft.

– Det, mina vänner, det är inte ett sär­intresse, det är ett samhällsintresse, sa Löfven som senare skulle upprepa poängen i Almedalen.

Stefan Löfven byggde broar. Och han samlade ihop sina egna. Det var ett till synes samlat parti som styrde mot valrörelsen ett år senare.

Den 19 september 2014 var Socialdemokraterna tillbaka vid makten efter åtta år. Det var första gången på 57 år som Socialdemokraterna satte sig i en koalitionsregering.

Regeringen och Stefan Löfven hade det inte så lätt. Budgeten röstades ner sedan Sverigedemokraterna tagit alla på sängen. Stefan Löfven aviserade nyval. I stället slöts decemberöverenskommelsen och regeringen kunde fortsätta regera – men med Alliansens budget. Deras egen vårvariant fick vänta till april.

I mars tillsattes så den stora vinst i välfärden-utredningen. Och motståndet var inte mindre högljutt nu. ”DDR” och ”Förakt mot företag” var några av omdömena. (Affärsvärlden beskrev välfärdsbråket i nr 13/2015.)

Knappt hade dammet lagt sig förrän det var dags för nästa konflikt. Men nu var det snarare ökensand i Saudiarabien som yrde.

De egenskaper som gjorde Stefan Löfven så framgångsrik i den fackliga världen kan vara desamma som spelar honom spratt i politiken.

Ingen betvivlar hans goda vilja; Expressen kallade honom ”en hyvens person”. Men tidningens ledarsida skriver också att han underskattar svårigheterna i de uppgifter han måste hantera med följden att vi får ett svagt och undflyende ledarskap.

Detta är en kortversion av “Rosen som vissnade”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.