Så länge kan VW ha mörkat miljöskandalen

Volkswagen kan ha manipulerat testresultaten under många år och inte bara för dieselbilar. Men biltillverkaren är långt ifrån ensamt om miljöfusket, skriver Business.dk.

Den danske maskiningenjören Adam Estrup arbetade 1991 som praktikant på Audi-fabriken i Neckarsulm, vilken är en del av Volkswagen-koncernen. Enligt honom kunde de redan på den tiden styra motorerna så att de visade bättre siffror i myndigheternas tester. Och det visste förmodligen myndigheterna mycket väl om att man gjorde.

-Jag var själv med och programmerade motorstyrningen, säger Adam Estrup till Business.dk.

Programvaran reglerar hur mycket bränsle som sprutas in i motorn. Mängden bestäms av en rad faktorer som exempelvis lufttryck, temperatur och hur mycket föraren trampar på gasen.

Professorerna på Audi berättade för Estrup att programvaran kan känna igen när bilen står i testhallen. Det beror på att testerna genomförs med förbestämda och enhetliga förhållanden som är kända på förhand.

– Ingenjörerna sa att det här visste myndigheterna om. Så när myndigheterna justerade lite på kraven så justerade fabrikerna i sin tur sina system så att de passade kraven bättre, säger Estrup.

Det var den amerikanska miljöorganisationen ICCT, International Council on Clean Transportation, som avslöjade manipulationen av programvaran. Fusket upptäcktes när ICCT jämförde testresultat från en rad dieselbilar från Europa och USA. De jämförde dock inte resultaten från myndigheternas tester utan de från verklig landsvägskörning. I testet särskilde sig två Volkswagenbilar markant även om ingen av de nio testbilarna kunde leva upp till den mängd koldioxidutsläpp de var godkända för.

– Jag tror mer eller mindre alla biltillverkare fuskar, säger Adam Estrup till Business.dk.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.