Sandisk rasade på Wall Street

USA-börserna stängde strax under nollstrecket på torsdagen. En viss återhämtning noterades under kvällen där bränsle kom från den makrostatistik som presenterades under eftermiddagen som överlag var bättre än väntat.

Marknaden skakade därmed av sig en stor del av tidigare marknadsoro med ökad nervositet för svaga bolagsvinster samt det faktum att en styrräntehöjning från Federal Reserve rycker allt närmare.

Oljepriset steg efter oroligheter i Jemen och oro för utbudsstörningar i Mellanöstern.

”Vi har tappat stödet från Fed:s program med kvantitativa lättnader. Det finns oro inför annalkande styrräntehöjningar. Med så här höga multiplar som vi har nu så finns det risker för fler korrektioner”, uppgav Bruce McKain, chefsstrateg vid Key Private Bank för Marketwatch.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 0,2 procent till 17.687. På den bredare marknaden var S&P 500 0,2 procent lägre på 2.057 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,2 procent till 4.866.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 9 punkter till 2,01 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 10 punkter till 2,60 procent.

Gårdagens fall i New York hade sin bakgrund i oro över den amerikanska tillväxten, vilket späddes på av en svag orderingång för varaktiga varor i februari, statistik som släpptes under onsdagseftermiddagen.

På torsdagen tyngde även oro för den geopolitiska utvecklingen i Jemen, då Saudiarabien med sina allierade i flera arabländer genomförde flyganfall för att stoppa de misstänkt Iran-stödda shiamuslimska houti-rebellerna. Oron har tryckt upp oljepriserna under dagen, inte minst på grund av Jemens strategiskt viktiga läge för sjöfarten.

SanDisk, som gör flashminnen, vinstvarnande innan öppning och var ned 18 procent till 66,19 dollar. Tidigare har Intel och Taiwan Semi vinstvarnat i tekniksektorn och sektorn har varit en av de hårdast drabbade i veckans nedgångar.

Konsultbolaget Accenture överraskade med en oväntat stark rapport och handlades upp 6,8 procent.

Bland makrostatistiken på torsdagen var antalet nya arbetssökande något färre än väntat förra veckan samtidigt som fyraveckorssnittet sjönk under 300.000.

USA:s totala konsumentförtroende uppgick till 45,5 under förra veckan, vilket kan jämföras med en nivå om 44,2 under närmast föregående vecka.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.