Sänkt kreditbetyg för Japan

Kreditvärderingsföretaget Fitch har sänkt sina långsiktiga kreditbetyg för Japan avseende upplåning i lokal och utländsk valuta till A, från tidigare A+. Utsikterna för de nya betygen anges till stabila.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Nedgraderingen reflekterar det faktum att den japanska regeringen inte inkluderade tillräckliga strukturella finanspolitiska åtgärder i sin budget för räkenskapsåret april 2015-mars 2016 för att ersätta den uppskjutna momshöjningen”, skriver Fitch.

Regeringen har vidare sänkt företagsskatten i budgeten för räkenskapsåret 2015, och har sagt att man avser göra det igen 2016, vilket ”ökar Fitchs osäkerhet över det politiska åtagandet för finanspolitisk konsolidering”, fortsätter kreditvärderingsföretaget.

Dessutom anger Fitch att ökningen av företagens vinster inte är hållbar, då vinsterna delvis är hänförliga till försvagningen av den japanska valutan.

Den största svagheten i Japans kreditbetyg anges dock vara den höga, och stigande, statsskulden. Fitch räknar med att den offentliga sektorns bruttoskuld kommer stiga till 244 procent av BNP vid slutet av 2015. Denna väntas dock stabiliseras vid 250 procent av BNP 2020.

”Dock indikerar analysen att skulddynamiken är mycket sårbar för variationer i parametrar som ekonomisk tillväxt, budgetunderskott, och räntor. Denna sårbarhet är en negativ faktor för betyget”, skriver Fitch.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco