Sänkta kreditbetyg för storbanker

Ett flertal europeiska banker nedgraderades på tisdagen av Standard & Poors, efter oro för att statligt stöd i en kris nu är "osäkert".

 Bland bankerna som nedgraderas finns Deutsche Bank, Barclays och Royal Bank of Scotland, rapporterar Financial Times.

Kreditvärderingsinstitutet menar att det är oklart vilket stöd även systemviktiga finansinstitut i Storbritannien och Tyskland skulle få efter införandet av nya EU-regler.

S&P sänkte kreditbetyget för Barclays ett steg till A- medan Deutsche Bank och RBS sänktes till BBB+ från A respektive A-. Dessutom sänktes Commerzbank till BBB+, från A och Unicredit till BBB från A. Kreditbetygen för Standard Chartered, Lloyds Bank, HSBC och Santander bekräftades samtidigt.

– Även om vi inte utesluter möjligheten att systemviktiga banker i dessa länder kan få extra statligt stöd, ser vi att förutsägbarheten för ett sådant stöd har minskat väsentligt till den grad att vi betraktar det som ”osäkert”, skriver S&P.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.