SAS tappar på stigande börs

Kurserna på Stockholmsbörsen visar upp fortsatt stadiga uppgångar på torsdagen. Sandvik leder uppgången på nya sparåtgärder medan marknaden lyssnar in ECB-chefens sedvanliga tal som följer dagens besked om att lämna styrräntan oförändrad.

SIX Generalindex var klockan 14.33
upp 0,7 procent till 520 medan OMXS30-index ökade 0,6 procent till 1.675. Omsättningen var 8,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Den europeiska centralbanken
meddelade att man lämnar styrräntan oförändrad vid 0,05 procent. Också i- och utlåningsräntorna stod fast vid -0,20 respektive 0,30 procent. Beskedet fick ett lugnt mottagande på Stockholmsbörsen men var också i linje med marknadens förväntningar.

Under den efterföljande
presskonferensen bekräftade centralbankschefen Mario Draghi att de kvantitativa lättnaderna kommer att ligga vid 60 miljarder euro/månad och att man inleder statsobligationsköpen den 9 mars. Han uppgav samtidigt att riskernakring den ekonomiska utvecklingen har minskat

På bolagsfronten var Sandvik upp
1,0 procent som börsens mest omsatta aktie efter att bolaget på morgonen meddelat att man gör ytterligare åtgärder för att anpassa kostnadsbasen till det rådande efterfrågeläget. Totalt uppgår besparingarna till cirka 1,1 miljarder kronor i årstakt vid utgång av 2016 vilket beräknas påverka bolagets första kvartal negativt med engångsposter om 1,9 miljarder kronor. I samband med etta gjorde också bolaget en nedskrivning av projekt inom Mining Systems.

Vid den efterföljande
telefonkonferensen uppgav vd Olof Faxander att dagens meddelade inte har att göra med någon ändrad syn från bolagets sida på det generella marknadssentimentet.

Atlas Copco var upp 1,2 procent.
Både Sandvik och Atlas Copco pressades dock ned något vid lunchtid efter att den amerikanska sektorkollegan Joy Global släppt en svag rapport.

Volvo steg 2,0 procent och bidrog
också med stöd till index. Bolaget håller kapitalmarknadsdag i Ghent, Belgien på torsdagen. Där upprepades ambitionen om att reducera koncernens strukturella kostnader med 10 miljarder kronor och att alla aktiviteter är implementerade vid utgången av 2015, vilket resulterar i full helårseffekt av kostnadsbesparingarna 2016.

Kinnevik noteras upp 2,5 procent
efter att intressebolaget Zalando upprepat sin tidigare guidning om en intäktstillväxt mellan +20 och +25 procent för helåret 2015. Rörelsemarginalen spås vara i nivå med den för helåret 2014.

Av gårdagens insynslista framgick
att Magnus Groth ökat sitt innehav i pappers- och hygienföretaget SCA, där han är nybliven vd. Den tredje mars köpte han 3.200 B-aktier och hans totala innehav uppgår nu till 11.250 aktier. SCA var upp 2,1 procent, även med stöd av en höjd riktkurs från JP Morgan.

Bank of America Merrill Lynch har
sänkt rekommendationen för Boliden till neutral, från tidigare köp och aktien backade 0,6 procent och visar därmed svagast utveckling inom OMXS30-indexet.

Carnegie har höjt rekommendationen
från behåll till köp för Elekta, med upprepad riktkurs på 95 kronor. Swedbank sänker däremot sin riktkurs för aktien till 105 kronor, från 110, och upprepar köprekommendationen. Elekta återtog en del av gårdagens tapp efter rapporten genom att stiga 3,8 procent.

SAS tappade 6,0 procent. Bolaget
kom in med något bättre försäljning och resultat än vad analytikerna tippat för det första kvartalet i räkenskapsåret 2014/2015 och bedömer fortsatt att det ”finns förutsättningar” för att uppnå ett positivt resultat före
skatt och engångsposter under räkenskapsåret.

Systemairs omsättning och resultat
motsvarade inte förväntningarna för bolagets tredje kvartal i det brutna räkenskapsåret och aktien är ned 0,9 procent. I en intervju med SIX News sade bolagets vd att man sannolikt inte kommer klara att nå de finansiella målen.

Över till medicinteknik där
Industrifonden har sålt hela sitt innehav i Cellavision, motsvarande 15 procent av kapital och röster, till institutioner. Aktien noteras ned 4,4 procent.

På makrofronten rapporterades
orderingången till den svenska industrin öka med 8,9 procent i årstakt i januari i kalenderkorrigerade tal, rapporterar SCB. Industriproduktionen steg 0,8 procent i årstakt i januari jämfört med en väntad tillbakagång på 0,2 procent, enligt SIX News enkät.

Den tyska tillverkningsindustrins
orderingång sjönk med justerade 3,9 procent i januari jämfört med månaden innan. Analytiker hade räknat med en nedgång på 1,0 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

520    

+0,7   

+14,1

OMX Stockholm 30            

1675    

+0,6   

+14,4

SIX Avkastningsindex         

943    

+0,7   

+14,1

SIX Sverige cykliskt 15      

461     

+0,5   

+15,7

SIX Sverige defensivt 15     

499    

+0,2   

+10,9

SIX Volatilitetsindex       

15,0    

-1,9    

-3,7

 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco