SBAB: Riskindex ökar

Hushållens motståndskraft mot negativa förändringar i börskurser, bostadspriser samt spar- och obligationsräntor har ökat något under det första kvartalet 2014, enligt SBAB:s finansiella riskindex som dock visar att riskexponeringen fortfarande är hög.

”För att komma ned till en historiskt genomsnittlig normal risknivå skulle hushållen behöva amortera ned skulder eller öka på sitt riskfria kontosparande med 146 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 15.000 kronor per person”, skriver SBAB.

Indexet bygger på ett stresstest där det testas vad som skulle hända med hushållens finansiella ställning om börskurserna föll, bostads- och fastighetspriserna gick ned och räntorna steg.

”Hushållens tillgångar ökar snabbare än deras skulder vilket successivt minskat riskexponeringen de senaste kvartalen. Fortfarande är det dock så att en nedgång på aktie- och bostadsmarknaden skulle slå förhållandevis hårt mot hushållens finansiella ställning”, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.