SCA planerar att dela koncernen

För att "skapa ytterligare värde för aktieägarna" avser SCA:s styrelse att initiera ett arbete för att kunna föreslå årsstämman 2017 att besluta om att dela koncernen i två noterade bolag. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det ena kommer att vara ett hygienbolag som inkluderar SCA:s nuvarande affärsområden Personliga hygienprodukter och Mjukpapper. Det andra ett skogsindustribolag som inkluderar hela den skogsindustriella verksamheten och all skogsmark som ägs av SCA-koncernen.

Delningen avses genomföras genom en utdelning av hygienverksamheten till aktieägarna enligt Lex Asea.

Utdelningen föreslås ske till aktieägarna i proportion till deras innehav av SCA:s A- respektive B-aktier. Om aktieägarna beslutar i enlighet med förslaget, planeras det nya hygienbolaget att delas ut och noteras på Nasdaq Stockholm under andra halvåret 2017.

 

LÄS MER:

 

Avsikten är att det nya noterade hygienbolaget får ett nytt namn och har sitt säte i Stockholm och att det noterade skogsindustribolaget behåller namnet SCA och har sitt säte i Sundsvall. Ulf Larsson, vd för SCAs skogsindustriverksamhet och medlem i koncernledningen, ska efter utdelningen av hygienverksamheten blir vd för det noterade skogsindustribolaget. Styrelsen har även med omedelbar verkan utsett Ulf Larsson, i tillägg till hans befintliga uppdrag, till vice vd i SCA.

SCA:s nuvarande bolagstämmovalda ledamöter och vd Magnus Groth har, i tillägg till befintliga uppdrag, med omedelbar verkan även utsetts till styrelse respektive vd i moderbolaget för hygienverksamheten.

“Det är styrelsens uppfattning att förslaget att dela upp hygien- och skogsindustriverksamheterna i två noterade bolag ökar möjligheten för respektive verksamhet att framgångsrikt kunna realisera sina strategier och öka värdet för SCA:s aktieägare. Det är också glädjande att huvudägarna kommer att stödja förslaget på årsstämman”, skriver Pär Boman, SCA:s ordförande.

“Som långsiktig kapitalförvaltare och aktiv ägare i SCA delar vi bolagets bedömning att en uppdelning av verksamheten är värdeskapande över tid. Det är ett naturligt steg i den framgångsrika renodling mot hygien- och skogsindustriverksamhet som genomförts under flera år,” säger Helena Stjernholm, vd för Industrivärden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience