Schörling redo att lämna över

Melker Schörling har byggt upp en företagsgrupp värd 58 ­miljarder kronor. I vår lämnar han över en stor del av ansvaret till döttrarna. "Vi accelererar nu kraftigt Sofias och Märtas engagemang i MSAB:s värld", säger Melker Schörling.

Allt oftare tar han bilen från ­våningen på Strandvägen i Stockholm och kör sträckan på drygt nittio minuter till Edeby herrgård utanför Nyköping. Gården har anor som sträcker sig tillbaka till mitten på 1600-talet. Den ligger intill sjön Båven. Huvudbyggnaden är långsträckt och byggd i timmer. Runtom sträcker sig enorma skogsarealer. Melker Schörling köpte Edeby från släkten von Eckermann 1992 för 32 miljoner kronor och gården har alltsedan dess varit en uppskattad samlingsplats för familjen.

Framöver får han mer tid över till jakt och lerduveskytte. Han får ta på sig arbetskläder och påta på gården.

– Det är där han trivs som bäst, säger en som känner honom väl.

Melker Schörling fyller 70 i maj och har varit aktiv i näringslivstoppen sedan 1980-talet. Då lånade han pengar för att köpa 17,5 procent av Securitas. Det blev en ekonomisk framgång och lade grundplåten till det som i dag är en nettoförmögenhet på 58 miljarder kronor. Merparten av kapitalet finns i dag samlat i Melker Schörling AB, MSAB, ett investmentbolag med stora innehav i Securitas, Hexagon, Hexpol, AAK, Assa Abloy och ett antal andra bolag.

När Melker Schörling för snart ett år sedan meddelade att han lämnar ordförandeskapet i Securitas, var det inte så många som reagerade. Men därefter följde en strid ström av nyheter som drog till sig rejält med uppmärksamhet.

Ulrik Svensson, vd för MSAB, meddelade i juli 2016 att han lämnar bolaget för att ta jobbet som finanschef på Lufthansa. Två månader senare sålde MSAB:s större aktie­ägare, den förre Ericsson-vd:n Carl-Henric Svanberg, nästan hela sitt innehav, värt 943 miljoner kronor, till Melker Schörling, för att han ville få ”större flexibilitet för ­framtiden”. En förklaring som kom på skam när Melker Schörling en månad senare överraskade marknaden med nyheten att han på grund av försämrad hälsa kommer att lämna styrelserna i alla MSAB:s portföljbolag denna vår.

Arne Frank: ”Ser inte den stora dramatiken”

Arne Frank är vd på AAK sedan 2010. MSAB är huvudägare i bolaget med 33 procent av aktierna – ett innehav värt 8,3 miljarder kronor. Arne Frank har veckovisa telefonmöten med Melker Schörling och håller honom uppdaterad på utvecklingen i AAK.

– Det är mycket informella samtal, säger Arne Frank och tillägger att samtalen inte kommer att upphöra bara för att Schörling trappar ner styrelseengagemangen.

– Tvärtom, han säger att han kommer att ha mer tid till det här gratiskonsultandet.

Under ett av dessa informella samtal ­berättade Schörling att han skulle lämna ordförandeskapet, som han haft sedan 2001. De talade om hur det skulle kommuniceras till marknaden.

– Han fyller 70 i år. Jag ser inte den stora dramatiken i det hela, säger Arne Frank, som uppger att även Märta Schörling ­Andréen, som är ledamot i AAK-styrelsen sedan 2013, var involverad i samtalen.

De pratade om hur man skulle kommunicera styrelseförändringarna, utan att det skulle bli för mycket uppmärksamhet, berättar Frank och ­konstaterar att reaktionerna inte blev vad de avsåg.

– Jag uppfattar att det blev en överdriven dramatik, för att det blev mer abrupt än vad som var tanken.

Kanske hade det också att göra med att ovantstående nyheter skulle följas av ytterligare en. En nyhet som reste en hel del frågetecken kring MSAB-imperiet. Inte minst den om vad som ska hända när Melker Schörling lämnar över ordförandeskapet i MSAB.

 

Det här är en nedkortad version av reportaget Redo att lämna överMelker Schörling har byggt upp en företagsgrupp värd 58 ­miljarder kronor. I vår lämnar han över en stor del av ansvaret till döttrarna.– Vi accelererar nu kraftigt Sofias och Märtas engagemang i MSAB:s värld, säger Melker Schörling.. Prenumeranter kan läsa det i sin helhet genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets