SEB: Anledning att tro att arbetsmarknaden rekylerar

Visserligen har arbetsmarknaden försvagats, men riktigt så illa som julistatistiken indikerar är det inte. Det skriver SEB-ekonomen Olle Holmgren i ett marknadsbrev på fredagen.

Arbetslösheten i Sverige var högre än väntat i både maj och juni, för att sedan stiga kraftigt i juli, och för första gången sedan finanskrisen har sysselsättningen minskat under de senaste tre månaderna.

”Den svaga arbetsmarknaden under sommaren kommer att vara ett stort frågetecken för Riksbanken i den penningpolitiska rapporten den 5 september. I vår kvartalsvisa konjunkturprognos har vi höjt vår prognos och vi ser nu en högre arbetslöshet än Riksbanken. Det finns dock anledning att tro att den extremt svaga arbetsmarknaden under sommaren delvis rekylerar de kommande 2-3 månaderna”, skriver han.

Den säsongsrensade arbetslösheten steg till 7,1 procent i juli från 6,7 procent i juni.

Olle Holmgren noterar att SCB:s AKU-statistik alltid är volatil, särskilt under sommaren, där svängningarna verkar ha ökat på senare tid, med stora kast under 2019. Vad som verkligen sticker ut är julistatistiken, med hög arbetslöshet och sjunkande sysselsättning.

De svaga utfallen reser frågetecken om det sker en mer markant inbromsning på arbetsmarknaden, enligt Olle Holmgren, som dock noterar att andra indikatorer, som företagens anställningsplaner, visserligen sjunkit men inte fullt ut stödjer den svaga sysselsättningsutvecklingen under sommaren.

En viktig förklaring till att den säsongsrensade sysselsättningen sjunkit är att den minskat bland yngre, 15-24 år. Detta beror på att sysselsättningen i den gruppen ökat mindre än normalt i sommar och Olle Holmgren menar att det därför är rimligt att tro att nedgången som alltid kommer när skolorna börjar igen kommer att bli mindre än vanligt i år, vilket skulle dra upp den säsongsrensade sysselsättningen. Han noterar att sysselsättningen inte minskat för äldre, 25-74 år, men att den tydligt planat ut.

”Vissa anomalier i säsongsmönstret, särskilt tydligt bland yngre, tyder på att sysselsättningen kommer att återhämta sig under de kommande 2-3 månaderna”, skriver han och tillägger att det kommer att bli extra viktigt att följa alla arbetsmarknadsindikatorer de kommande 2-3 månaderna för att bedöma hur snabbt arbetsmarknaden försvagas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.