SEB: Förväntningar om 75-punktershöjningar har dämpats

Sedan det senaste räntebeskedet från Riksbanken har förväntningarna på en 75-punkterhöjning i juni dämpats, skriver SEB i en morgonkommentar.
SEB: Förväntningar om 75-punktershöjningar har dämpats - ingves-900
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Ali Lorestani/TT

Den 30 juni höjde Riksbanken räntan från 0,25 till 0,75%. Det var första gången sedan 2000 som räntan dubbelhöjdes. I en kommentar skriver nu SEB att räntebeskedet var i linje med med förväntningarna.

Några veckor innan beskedet prissatte marknaden 75-punktershöjningar på mötena i såväl juni som september och november, men strax innan beskedet justerades förväntningarna ned till 50 punkter, skriver de.

”Sedan beslutet har prissättningen på de kommande penningpolitiska mötena dämpats något. Förvisso fortsätter marknaden prisa in en höjning närmare 75 punkter i september (63 punkter), men väntar sig numera en 50-punkters höjning i november”, står att läsa.

Dessutom pekar banken på att den förväntade räntenivån i slutet av 2023 och 2024 också har dragits ned. Räntan väntas nu ligga kring 2,56% i slutet av 2023 och 2,42% i slutet av 2024, jämfört med 3,54% respektive 3,42% för bara några veckor sedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.