SEB på gång med ändring kring totalförbudet om försvarsindustri: ”Klart om en vecka eller två”

SEB:s fondbolag SEB Invest Management håller på med en översyn av det totalstopp för fonderna att investera i försvarsindustri som finns idag. Bolaget öppnade upp för en ändring i sin policy i Afv:s kartläggning av fondernas förhållningssätt i slutet av januari. Pengar kan börja flöda, från fondjätten till exempelvis Saab, om bara någon vecka.
SEB på gång med ändring kring totalförbudet om försvarsindustri: ”Klart om en vecka eller två” - seb gripen
Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, om totalförbudet om försvarsindustri. Foto: TT.

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland har fått frågan om försvarsindustri att segla uppåt på agendan och inte minst den mycket restriktiva hållning som flertalet svenska fondbolag har, vilket illustrerades i en kartläggning av Affärsvärlden. 

SEB Investment Management sjösatte nya regler och kriterier för fondernas hållbarhet i december 2020 men mot bakgrund av säkerhetsläget håller man på med en översyn av den regel som säger att företag med mer än 5% av verksamheten inom försvars ska exkluderas. Regeln gör till exempel att SEBs fonder inte kan investera i försvarskoncernen Saab, vilket har fått försvarskoncernens VD att rasa.

”Vi håller på med detta (policyförändring, reds. anm.) just nu och det kan nog bli klart om en vecka eller två”, säger Frank Hojem som är kommunikationschef på SEB till Affärsvärlden. 

I dagsläget är ingen av SEB:s fonder ägare i Saab. Huvudägare i Saab är däremot en annan del av ”sfären”, Investor, tillsammans med dess huvudägare Wallenbergstiftelserna. Tillsammans har de 47% av rösterna. 

Marcus Wallenberg är ordförande i både SEB och Saab och vice ordförande i Investor. Han har avböjt att kommentera frågan. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience