SEB: Semmelpremie i Stockholm på 24%

Priset på semlor har ökat 6% i år enligt storbanken SEB:s senaste semmelstatistik. Dyrast är de i Stockholm med en gräddig premie på 24%.
SEB: Semmelpremie i Stockholm på 24% - semla
Foto Bertil Ericson / SCANPIX

I dag fettisdag äter svenskarna enligt handeln 6 miljoner semlor. Totalt under semmelsäsongen blir det ungefär 40 miljoner stycken.

”Priset på semla har ökat jämfört med förra året, men följer utvecklingen för samtliga priser på konditori och restaurang. I år kan vi ändå konstatera att grädde är 5% billigare, så hembaket sjunker lite i pris”, skriver Marcus Widén, makroekonom på SEB.

SEB:s jämförelse av standardsemlor i Stockholm ger ett snittpris på 57 kronor, mot förra årets 54, vilket motsvarar en ökning på nära 6%. Jämfört med 2022 är ökningen 18%, trots ett sjunkande gräddpris.

Olika former av specialsemlor gör också att bagerierna kan ta ut ett högre pris jämfört med en standardsemla.

”Det är noterbart att olika former av specialsemlor har ökat markant de senaste åren”, skriver SEB:s semmelstatistiker.

Det är också skillnad var du bor i landet. Enligt SEB kostar Stockholmssemlan i genomsnitt 57 kronor medan Göteborgssemlan kostar 46 kronor, vilket ger en Stockholmspremie på 24%.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.