SEB: Volvo Cars och alla noteringar är bra – för svenska kronan

Rekordmånga svenska bolag har klivit in på börsen i år och snart rullar Volvo Cars in på Stockholmsbörsen. SEB räknar med att "inflöden från börsnoteringar fortsätter att stödja kronan under de kommande veckorna".
Svenska kronan kommer gynnas av Volvo Cars börsnotering, spår SEB.
Svenska kronan kommer gynnas av Volvo Cars börsnotering, spår SEB.

En euro kostar runt 10 kronor och det kommer den fortsätta att göra fram till och med åtminstone det första halvåret 2022. I det tredje kvartalet kommer en euro istället att kosta 9,85 kronor och därefter väntar ytterligare kronförstärkning, spår SEB i sin makrorapport SEK Views.

Banken tar hänsyn till en rad faktorer i sina prognoser – bland annat hur Riksbanken agerar.

I ett separat nyhetsbrev skriver SEB-ekonomen Eliasbet Kopelman att det varit rekordmånga börsnoteringar i år. Ytterligare ett antal IPO:s väntar – bland annat ska Volvo Cars börsnoteras inom kort.

“Vi förväntar oss att inflöden från börsnoteringar fortsätter att stödja kronan under de kommande veckorna”, skriver Kopelman.

“Positivt för kronan”

Såväl börsnoteringar som aktieutdelningar kommer att påverka den svenska kronan i oktober och november, menar Kopelman.

Hon skriver att OMXS30-bolag kommer dela ut pengar vid åtta tillfällen fram till slutet på november.

“Det totala beloppet som ska fördelas beräknas till 35,3 miljarder kronor, varav 21,4 miljarder till svenska investerare. Resterande 13,9 miljarder kronor betalas därmed till utländska ägare och 80% antas återinvesteras. Det innebär att vi kan förvänta oss ett utflöde på 2,79 miljarder kronor före slutet av november”, skriver hon.

Börsnoteringarna kommer däremot innebära ett inflöde på 25 miljarder kronor, spår hon.

“Förväntade flöden från börsnoteringar och utdelningar är överlag positiva för kronan”, skriver hon.

Är du nyfiken på just Volvo Cars IPO kan du läsa chefredaktör Peter Bensons ledare genom att trycka HÄR. Affärsvärldens färska analys hittar du HÄR. Affärsvärldens IPO-guide har dessutom hittat tre stycken flaggor inför den stora börsnoteringen. Det kan du läsa mer om genom att klicka HÄR.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.