”Lyft för svenska kronan – Nordeas miljardutdelning kan ligga bakom”

Under torsdagen föll EUR/SEK tillfälligt under 10,00 för första gången sedan februari 2018. SEB menar att de stora rörelserna i kronan kan vara en följd av Nordeas extra aktieutdelning på nästan 3 miljarder euro.
Nordea och svenska kronan
Nordeas kontor vid Lindhagensplan och pengar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Henrik Montgomery/TT

Under de senaste dagarna har den svenska kronan stärkts tydligt. SEB noterar i sin morgonrapport på fredagen att kronan, efter att under gårdagen tillfälligt ha dykt under 10.00-gränsen gentemot euron, nu handlas på 10,02. Det är en förstärkning på drygt 1% sedan i tisdags.

Banken skriver att de senaste dagens rörelser har varit större än väntat.

“En gissning kan vara att det är en följd av Nordeas extra aktieutdelning på nästan 3 miljarder euro den 12 oktober och som nu växlas till svenska kronor av många svenska ägare”, skriver banken.

Det finns en risk för en uppstuds när flödena upphör. Samtidigt planerar Nordea ett återköpsprogram på 2 miljarder euro med start efter sin kvartalsrapport på torsdag i nästa vecka. Det skulle kunna innebära ytterligare kronköp, avslutar banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.