Simon Blecher tror att börsen kan rasa – varnar för ”jättebubbla”

Det är troligt att börsen faller 20-25% de kommande 18 månaderna, säger fondförvaltaren Simon Blecher i Skandias podd. Han varnar också för en "jättebubbla" på vissa håll.
Simon Blecher på Carnegie Fonder
Simon Blecher är förvaltare på Carnegie Fonder.

I Skandias podd ’En påse pengar’ gör den rutinerade Carnegie Fonder-förvaltaren Simon Blecher jämförelser mellan dagens börsmiljö och IT-bubblan. Det finns vissa likheter och vissa skillnader, menar förvaltaren. En skillnad är att det är ett större retail-intresse för aktier i nuläget.

Nu har det varit stökigt på börsen några dagar och ”då får folk panik”, säger Simon Blecher.

Handelsbanken: Räkna med sämre avkastning för svenska aktier

Den paniken lär inte avta i närtid om hans egna profetia om börsen faller in:

”Inom 18 månader skulle jag vara väldigt förvånad om inte börsen skulle vara ner 20-25%”, säger Simon Blecher i podden.

Simon Blecher: ”En jättebubbla på sina håll”

Men det är ingen idé att kasta sig på säljknappen just nu – det kan lika gärna bli så att börsen går upp kraftigt och sen går ner, säger han och slår också ett slag för ett relativt stort månadssparande.

Under intervjun tar förvaltaren, som bland annat utsetts till årets förvaltare av Morningstar, upp hur han ser på värde kontra tillväxt. Han beskriver också sin egna Carnegie-fond som en ganska defensiv och försiktig fond.

SEB:s chefsstrateg: Mer angeläget att prata om svarta svanar

Fonden exkluderar också vissa bolag av hållbarhetsskäl – det kan handla om bland annat vapen och tobak. Han har exempelvis inte heller investerat i de senaste årens kursraket Evolution Gaming på grund av dessa regler.

Simon Blecher kommer också in på högt värderade ESG-bolag och gröna aktier under podden. Det finns flera sådana bolag som inte haft en enda krona i intäkter men som ändå är värda jättemycket, säger han.

”Det är en jättebubbla på sina håll. Samtidigt är väl det priset för att vi ska komma fram. Många av dem kommer spricka – men många som framstår som en bubbla idag kommer visa sig vara ganska billiga i slutändan”, säger han.

Är du intresserad att läsa om fler fondförvaltares åsikter? Affärsvärlden intervjuar regelbundet förvaltare – så sent som häromdagen gav Odin Fonders Hans Christan Bratterud sin syn på bland annat Embracer, Troax och högt värderade serieförvärvare. Den artikeln hittar du HÄR. Och på tal om serieförvärvare så har Spiltan Fonders förvaltare av investmentbolagsfonden berättat varför han investerar i just bolag som har som affärsidé att förvärva andra företag. Den artikeln kan du hitta HÄR.