Sjunkande tryck i exportindustrin

Business Swedens Exportchefsindex föll tillbaka efter en rekordnotering föregående kvartal, men exportföretagen är fortsatt optimistiska.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden. Foto: Business Sweden

Business Swedens Exportchefsindex, som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer, föll med 4,8 enheter till 66,1 i tredje kvartalet.

Men trots att delindex för nuläget och prognosen för de kommande tre månaderna föll tillbaka, ligger båda på höga nivåer och exportföretagen är fortsatt optimistiska.

Samtidigt syns stora skillnader i den förväntade exportefterfrågan från världens regioner.

”Index föll för samtliga regioner utom Sydamerika. Asien klappade igenom fullständigt med ett fall på 27,5 enheter. Pandemin är inte över än och risken för nedstängningar och ökade restriktioner i Asien är stor, förklarar Lena Sellgren”, chefekonom, Business Sweden.

Även synen på exportförsäljningen i nuläget har kraftigt försämrats och över hälften av exportföretagen förväntar sig dessutom längre leveranstider.

”Den globala efterfrågan har bromsat och gasat vilket innebär att produktionen och distributionen av insatsvaror ännu inte kommit ikapp. Som ett ytterligare problem har vi nedstängningar och ökade restriktioner i viktiga producentländer i Asien”, säger Lena Sellgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.