Skandia: Räkna med en svängig börs

Skandia tror på en fortsatt svängig börs även under 2019. Trots att världens börser har stigit kraftigt sedan årsskiftet har risken på marknaderna har snarare ökat för framtiden, skriver banken.
Skandia: Räkna med en svängig börs - johan-lundqvist-700_binary_6948819.jpg

En pågående konjunkturavmattning tillsammans med att de penningpolitiska stimulanserna minskas ökar riskerna framöver, skriver Skandia i sin rapport ”Placeringsutsikter”.

– Ur vårt perspektiv ser vi att risken har ökat. Sparare bör därför vara beredda på att det kommer kunna svänga mycket på börserna även i år. Vi ser två grundförutsättningar för att börsåret 2019 ska sluta på plus. Dels behöver den pågående avmattningen i världsekonomin brytas och tillväxten stabiliseras. Dessutom behöver centralbankerna ha stort tålamod med räntan, säger Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia, i ett pressmeddelande.

Banken menar att den förväntade avkastningen kommande år är lägre än under gångna år samtidigt som riskerna har ökat på kort sikt.

– Man behöver tänka igenom sina investeringsval grundligt och välja placeringar baserat på hur stor risk man vill ta – inte bara i år utan även kommande år. För även om vi kan justera risken i sparandet med tiden, så behöver man vara förberedd på att humöret kan skifta snabbt. Höstens börsras påminner oss om hur fort det kan gå, säger Johan Lundqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco