Skanska jagar miljardkontrakt i New York

Det svenska byggbolaget Skanska är en av intressenterna till att bygga en järnvägstunnel under Hudson-floden i New York, kan Affärsvärlden berätta.

New Yorks borgmästare Andrew Cuomo har en uttalad plan som han döpt till Built To Lead. Planen innehåller bland annat renoveringar av infrastrukturen till en kostnad på cirka 100 miljarder dollar. Ett av projekten är upprustningen av järnvägsstationen Penn Station där Skanska är ett av tre byggbolag som fått prestigeuppdraget. Kontraktet är sammanlagt värt 1,6 miljarder dollar, drygt 14 miljarder kronor.

Från Penn Station går en järnvägstunnel under Hudson-floden. USA:s mest trafikerade järnvägssträcka. Ombyggnadsprojektet toppar listan över 40 prioriterade byggprojekt i New York och kostnaden väntas uppgå till runt 1,1 miljarder dollar, närmare 10 miljarder kronor, rapporterar The Real Deal.

– Det här är definitivt ett intressant projekt för oss, säger Skanskas kommunikationschef Edvard Lind till Affärsvärlden.

Det så kallade Gateway Projekt, med renoveringar av infrastrukturen kring Penn Station, uppskattas sammanlagt uppgå till 14,5 miljarder dollar, närmare 130 miljarder kronor, skriver The Real Deal.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.