Skatteregler i fokus på Wall Street

En från Europa stammande konjunkturoro och nya amerikanska skatteregler dominerade handeln på tisdagen då de amerikanska börserna föll något.

Sämst gick verkstad och konsumenttjänster, bäst gick teknologi och olja & gas. Alla sektorindex sjönk dock.

”Folk är oroade över Europa där de ser en inbromsning. Och när marknaderna har gått så starkt som de har gjort, så tar folk hem lite vinster”, sade Ian Winer, chef för aktiehandeln på Wedbush Securities till Dow Jones Newswires.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning 22.00 ned 0,7 procent till 17.056, S&P 500 hade tappat 0,6 procent till 1.983 och Nasdaq Composite var ned 0,4 procent 4.509.

Nedgångarna på börsen kom samtidigt som räntemarknaderna gick starkt. ”Vi börjar se köpare på jakt efter säkra hamnar på marknaden igen”, kommenterade David Coard, chef för räntehandeln på Williams Capital Group, för Reuters.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 3 punkter till 2,54 procent samtidigt som trettioårsräntan hade backat 4 punkter till 3,25 procent.

Inköpschefsindexet för EMU föll preliminärt till sin lägsta nivå sedan juli förra året med ett oväntat svagt utfall för Tyskland som ett särskilt orosmoln. Ljusare var det då i Kina där ett svagt stigande index lindrade de farhågor som funnits om en allt kraftigare inbromsning i ekonomin.

Det amerikanska indexet var oförändrat vid 57,9 i september, vilket var något sämre än väntat. Samtidigt kom statistik som visade att huspriserna steg mindre än väntat i juli.

Att USA tillsammans med allierade har attackerat IS-mål i Syrien har på marginalen bidragit till en ökad oro för ökade spänningar med Ryssland, då landet är en av Syriens främsta allierade.

En stor snackis på marknaderna var att USA:s finansdepartement har beslutat att omedelbart skärpa skattereglerna för att försvåra för bolag som av skatteskäl planerar att genomföra förvärv och flytta sina säten utomlands.

Beslutet pressar fler bolag med affärer på gång. Medtronic är i färd att köpa Covidien och Abbvie har redan kommit överens om att köpa Shire. Både Covidien och Shire har sina säten i Irland. Medtronic backade 2,9 procent medan Covidien föll 2,5 procent. Abbvie tappade 1,9 procent medan Shire föll 2,1 procent.

Pfizer för informella samtal med Actavis, som har sitt säte i Irland, om ett förvärv. De nya skattereglerna komplicerar en affär, men avskräcker inte, uppgav källor med insyn för Bloomberg. Pfizer var ned 0,4 procent medan Actavis var upp 2,2 procent.

Burger King köpte nyligen Tim Hortons och flyttade sitt säte till Kanada. Även om den affären enligt experter sannolikt skulle klara sig undan de nya reglerna sjönk Burger King med 2,7 procent.

Botox-tillverkaren Allergan uppges vara nära att köpa Salix för cirka 10 miljarder dollar och därmed göra sig själv för stort för att köpas upp av Valeant. Det har fått Valeants storägare och hedgefondaktivisten Bill Ackman att hota Allergan med advokater. Allergan var upp 1,8 procent, Salix 5,8 procent medan Valeant tappade 0,2 procent.

Gödselföretaget CF Industries för diskussioner med norska Yara International om en fusion på lika villkor. Diskussionerna är i ett tidigt skede och det finns inga garantier för att de leder till någon transaktion, uppges det. Yara steg 3,9 procent i Oslo medan CF Industries steg 5,3 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.