Skyhögt intresse för IPO:er – här flockades spararna under året

2021 har varit ett rekordår för börsnoteringar. Men vilka börsnoteringar har gått bra och vilka har bommat? Och vilken IPO var mest populär under året?
Frida Bratt om IPO-året
Börsklockan på Stockholmsbörsen och Frida Bratt. Bilden är ett montage. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under rekordåret 2021 har över 100 nya bolag noterats på en svensk börs eller marknadsplats. Intresset för att teckna IPO:er har också varit skyhögt bland Nordnets sparare, berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

En missförstådd fråga om förtroende

”En hel del sparare använde sig av teckna/sälj-strategin, och flera bolag fick också rejäla lyft under första handelsdagen. En gemensam nämnare för flera av de bolag som på senare år noterats och fått en raketstart första tiden är en låg free float”, säger hon.

Uppmärksammade börsnoteringar 2021 som gått bra sedan noteringen (Nasdaqs huvudlista):

Truecaller: 150 % (antal ägare hos Nordnet 1 723)

Volvo Cars: 43 % (antal ägare hos Nordnet 34 000)

Cint: 37 % (antal ägare hos Nordnet 2000)

CTEK: 37 % (antal ägare hos Nordnet 1 500)

Synsam: 30 % (antal ägare hos Nordnet 4000)

Revolution Race: 20 % (antal ägare hos Nordnet 2 600)

För dessa har det gått sämre:

Sleep Cycle: – 20 % (antal ägare hos Nordnet 600)

Hemnet Group: – 11 % (antal ägare hos Nordnet 3000)

Arla Plast: – 15 % (antal ägare hos Nordnet 900)

Byggfakta: – 11 % (antal ägare hos Nordnet 1000)

Att det finns få aktier ute för handel innebär att det blir ett uppåttryck i kursen, särskilt om indexfonder behöver köpa in sig.

”Jag tycker det är sunt att det blev en diskussion om detta under 2021, eftersom det är bra om sparare är medvetna om att en låg andel aktier ute för andel medför risk för hög volatilitet i aktien”, säger Frida Bratt. 

Samtidigt noterar hon att spararna under hösten blev mer selektiva i vad man valde att investera i. Höstens stora snackis var ju dock Volvo Cars-noteringen. Och här spelade ett svalade IPO-klimat ingen roll, menar Frida Bratt. Intresset att teckna aktier var skyhögt.

Börsnoteringarna som lockade flest 2021:

Antal ägare på Nordnet idag inom parentes

Volvo Cars (34 000)

Flat Capital (5000)

RVRC Holding (2 600)

OX2 (3000)

Hemnet (3000)

Synsam (4000)

Storskogen (3000)

Cint  (2000)

Kjell Group (2000)

Truecaller (1700)

”Aldrig har en börsintroduktion lockat så många sparare hos Nordnet. Den absoluta majoriteten hade dessutom kvar sina aktier efter första handelsdagen, och använde sig således inte av teckna-sälj-strategin. Volvo Cars har slagit sig in på listan över mest ägda aktier bland Nordnets svenska kunder, vilket är mycket ovanligt för en nynotering”, säger Frida Bratt och fortsätter:

”Hur IPO-året 2022 blir tror jag beror på det allmänna börsklimatet. Intresset från bolagens sida att komma in på börsen kan nog fortsätta, men frågan är om investerarna har lika hög aptit som de hade under 2021.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.