Småbolaget i storpolitiken

Drönare var årets ord på aktiemarknaden. Svenska Cybaeros fick dessutom en stor genombrottsorder från Kina. Då satte svenska staten stopp.

Förr var en ”drönare” ett bi (som till skillnad från andra bin saknar gadd och därför är helt ofarligt). Någon gång efter millennieskiftet började begreppet dock mer förknippas med missiler som styrdes av Playstation-liknande joysticks från Nevada-öknen. Sådana som sprider förödelse i länder som Afghanistan och Irak. Men under det senaste året har fokus alltmer handlat om vad dessa fjärrstyrda luftfarkoster kan uträtta i civila sammanhang. Mycket tack vara Jeff Bezos, vd på e-handelsjätten Amazon. I en intervju i CBS tv-program 60 Minutes i december förra året berättade han att Amazon vill leverera kundernas paket hem till dörren med drönare.

I programmet får tittarna se små kvadratiska drönarprototyper med åtta propellrar som hämtar paket direkt från ett av Amazons packlager. Gripklor lyfter paketet och drönaren flyger ut ur lagret. De är helt autonoma – självstyrda – och navigerar efter de gps-koordinater som kunden har knappat in vid beställningen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här