Socialdemokraterna fortfarande bäst

Svenska folket har större förtroende för socialdemokraterna änför de borgerliga när det gäller att sköta landets ekonomi. Detvisar en undersökning som Sifo gjort för Affärsvärlden.

På frågan om vilken regering som är bäst på att sköta Sverigesekonomi svarar 35 procent socialdemokraterna och 28 procent deborgerliga, enligt en undersökning av Sifo. 21 procent väljerannan regering.Samma undersökning har gjorts åren 1992-1994. Resultatet försocialdemokraterna är detsamma som tidigare. Genomsnittet förfem tidigare undersökningar ligger just på 35. Däremot har detborgerliga alternativet fått något större förtroende – 28procent jämfört med det tidigare genomsnittet 25 – medanalternativet annan regering i gengäld fått färre anhängare.Blockpolitiken tycks därmed ha förstärkts något.

Förtroendet kvar

Intervjuerna utfördes den 3-6 maj och antalet tillfrågade var1.000, vilket är det vanliga för den här typen avundersökningar. Frågan löd: Oavsett vilket parti du sympatiserarmed, vilken regering tror du är bäst på att sköta landetsekonomi? Är det en borgerlig regering, en socialdemokratiskregering eller någon annan form av regering?Det mest anmärkningsvärda är väl att förtroendet försocialdemokraterna ligger kvar på samma nivå som tidigare. Förtvå veckor sedan presenterade Affärsvärlden en annanSifo-undersökning som visade att en majoritet av svenska folket,53 procent, tyckte att regeringen sköter sitt arbete dåligtmedan bara 43 procent tyckte att den gör det bra. Det var enmarkant omsvängning från i maj 1998, då 55 procent ansåg att densocialdemokratiska regeringen skötte sig bra.Men tydligen är förtroendet för den borgerliga regeringsförmåganännu lägre, även om skillnaden har minskat något. Vad annanregering innebär är förstås oklart. De flesta tänker sigantagligen ett samarbete över blockgränsen. Det kan varaintressant att de som sympatiserar med kristdemokraterna i högregrad än andra (32 procent) väljer detta alternativ, och kanskekan tänka sig att samregera med socialdemokraterna.Något fler kristdemokrater, 40 procent, föredrar dock enborgerlig regering. Detta är samtidigt en lägre andel än i deandra borgerliga partierna, för moderaterna 68 procent, förfolkpartiet 67 procent och för centern 43 procent.Centerpartisterna väljer inte alternativet annan regering mer ängenomsnittet. Där är i stället andelen tveksamma högre. Avvänsterpartisterna svarar en signifikant högre andel, 30procent, annan regering vilket man får utgå ifrån betyder att dehelst ser att v ingår i en regering tillsammans med s.

Ingen skillnad mellan könen

I valet mellan borgerlig och socialdemokratisk regering är detingen skillnad mellan könen. Särskilt LO- och TCO-anslutna trormera på en socialdemokratisk regering, liksom de som bor i norraSverige och de som säger sig vilja rösta på s eller v. Överviktför tilltro till de borgerliga råder, förutom bland borgerligasympatisörer, bland egenföretagare, i storstäder, hosSaco-anslutna samt hos män i åldern 15-29 år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.