S&P varnar för sänkt kreditbetyg för Turkiet – liran faller på nytt

Kreditbetygsinstitutet Standard & Poor's har varnat om att Turkiet betyg om B+ kan komma att sänkas, varpå valutan liran faller på nytt mot dollarn. Det rapporterar Bloomberg News.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Ghaith Alsayed och Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP.
S&P motiverar varningen med centralbankens sänkta styrräntor som går stick i stäv mot en ökande inflation. Inflationen tros kunna nå en kulm om 25-30% under början av 2022 samtidigt som regeringen tros addera ytterligare skulder motsvarande 8% av BNP.

President Recep Tayipp Erdogan trycker hårt på den turkiska centralbanken att sänka räntor trots skenande inflation. Styrräntan skulle kunna sänkas med ytterligare 1% denna veckan.

En av de största faktorerna för valutakurser är skillnader i styrräntor på den underliggande valutorna samt framtida prognoser av styrräntorna. Generellt sett så innebär sänkningar av räntor en depreciering av valutan.

Turkiet har sänkt styrräntan med 4 procentenheter sedan september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.