Sparekonomerna: Här är nästa års mest sannolika avknoppningar

Vilka bolag köps upp och vilka knoppas av det kommande året? Sparekonomerna Frida Bratt, Joakim Bornold och Johanna Kull har flera gissningar.
Sparekonomerna: Här är nästa års mest sannolika avknoppningar - bratt-bornold-kull-700_binary_6981894.jpg

– Kanske blir 2020 året då Millicom slutligen köps. Mekonomen skulle också kunna vara föremål för ett uppköp av storägaren LKQ, många blev förvånade att man inte köpte upp hela bolaget på en gång när man gick in. Såväl Sobi som Fortnox har förekommit i budspekulationer och skulle kunna bli föremål för uppköp, svarar Nordnets sparekonom Frida Bratt på frågan vilka avknoppningar och affärer som är mest sannolika för 2020.

Hon tror även på en konsolidering bland bettingbolagen efter att den nya lagstiftningen satt press på sektorn.

För Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tar sig omskrivna Oscar Properties in i spekulationerna.

– Det är en svår fråga, men SMT hos Sandvik har det ju talats om länge. Däremot tror jag inte på en uppdelning av AB Volvo som många har hoppats på, det trycket försvann när Cevian lämnade ägarlistorna. Oscar Properties tror jag kommer bli årets första uppköp, säger han.

Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror på en avknoppning av SMT från Sandvik under året.

– En avknoppning och särnotering av affärsområdet Materials Technology från Sandvik är en lågoddsare i och med att Sandvik redan i maj 2019 gick ut med att de undersöker möjligheterna för. Även Electrolux har aviserat att de tänker knoppa av och särnotera affärsområdet professionella produkter under första kvartalet 2020. Under 2019 har vi också sett hur bolag som Oriflame och Kappahl blivit utköpta av sina huvudägare och här kan man tänka sig att vi kommer att få se liknande utköp av pressade retailbolag även 2020, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.