SPECIAL: IT-HAUSSEN – Pappersmiljonärerna

Det har skapats stora förmögenheter i den dynamiska IT-branschende senaste åren. De riktigt unga lejonen har dock en bit kvartill det gamla IT-gardets nivå. Den viktigaste bakomliggandefaktorn är entreprenörskap.

De senaste årens IT-hysteri kommer att gå till historien avflera anledningar. Inte minst är perioden unik därför detskapats enorma värden under kort tid. Den starkakursutvecklingen för IT-bolag på börsen har gjort att det påbara några år har skapats fler och större privata förmögenheterän under någon annan period tidigare. Det gäller i USA, mendefinitivt också i Sverige.Affärsvärlden har listat de 100 personer som blivit rikast på IT- eller rättare sagt de som har störst innehav i någotav de börsnoterade bolag som klassificeras som IT-företag.Förmögenhetsvärdet spänner från 50 miljoner i botten på listantill 3,9 miljarder i toppen. Även under hundrastrecket finnsstora IT-förmögenheter (de redovisas på afv.se). Lejonparten avdessa förmögenheter finns bara på papperet, alltså i form avaktier. Som framgår av listan här intill har de flesta personervisserligen sålt av delar av sitt innehav, i de flesta fall isamband med börsintroduktionen. Men de flesta aktier harutvecklats starkt efter introduktionen. Därför är den del somsålts av i de flesta fall försumbar jämfört med dagens värde.Den sålda delen utgör totalt sett mindre än tio procent av dentotala förmögenheten.

Ett undantag är storägarna i Sendit som sålt hela sina innehav.Förklaringen är att bolaget köptes upp av Microsoft i våras.Vid en introduktion har det blivit legitimt att casha hem. Mennär noteringen väl är ett faktum är det svårare förIT-miljonärerna att realisera sina förmögenheter. De fortsätteri de flesta fall att vara verksamma i sina bolag, ofta som VDeller styrelseordförande. Allt de gör med sina innehav följsnoga av placerare och media. När någon av dessa insiders säljeraktier uppfattas det lätt som en dålig signal och kan leda tillkursfall. Därmed minskar deras förmögenheter. Beteckningenpappersmiljonärer är därför ganska passande på de nyaIT-miljonärerna.En snabb titt på listan här intill visar att det är en storövervikt av personer som blivit rika på sina innehav ikonsultbolag inom IT-sektorn. WM-data, Sigma, Mandator med fleraär traditionella IT-konsulter med många år på nacken. Men ävenbolag som Framfab och Icon är också konsultbolag, även om deofta placeras in i det mer heta facket internetkonsulter. OcksåSpray Ventures värde ligger till stor del i en minoritetspost iden USA-noterade konsultbolaget Razorfish.

Miljonprogram

Efter IT-konsulterna är det programvarubolag som skapat flestIT-miljonärer. I den här kategorin finns Intentia, IFS ochTelelogic och deras grundare.I USA skulle en lista på IT-miljonärerna se helt annorlunda ut.Där är det främst renodlade internetföretag som skapat destörsta förmögenheterna, alltså bolag inriktade på att sälja enprodukt eller tjänst över internet, eller vars affärsidé pånågot annat sätt helt och hållet bygger på internet. Den mestförmögna av de renodlade internetmiljonärerna i Sverige är JoelWikell på plats 16. Han är grundare till Boss Media, ett bolagsom driver ett casino på internet och säljer program för dettill andra.

De personer som blivit rika kan delas upp i olika kategorier.Den överlägset största delen av IT-miljonärerna ärentreprenörer. Bland de 20 rikaste har hela 17 varit med ochdragit igång sina bolag själva, och varit med om att göra demtill där de är idag. Ungefär samma övervikt av entreprenörerfinns även i listan som helhet.Entreprenörerna kan i sin tur delas upp i de som fortfarande äraktiva och de som dragit sig tillbaka. Här är det en storövervikt av personer som fortfarande är aktiva i sina bolag.En annan kategori är rena riskkapitalister, eller affärsänglar.Till skillnad mot entreprenörerna har de inte varit med ibolaget från början, utan kommit in och satsat kapital i ettsenare skede. Av de 20 främsta i listan är tre affärsänglar.Kjell Spångberg på sjunde plats är förmodligen Sveriges mestkände riskkapitalist inom IT sektorn. Han har varit med om attsätta Intentia, Telelogic och Entra på börsen, vilket gjorthonom god för över en halv miljard.En annan affärsängel är Jan Nilsson på 20:e plats. Haninvesterade tidigt i forskningsprojektet Switchcore, som idag ärett spännande bolag nära ett definitivt genombrott. Switchcorehar varit en av årets kursraketer.En ytterligare kategori är de personer som rekryterats till enledande befattning och blivit delägare. Per Bystedt på plats 22rankas högst i den här kategorin. Han gick till Spray som VD ochdelägare från TV3. Efter den lyckade introduktionen avintressebolaget Razorfish på Nasdaq-börsen i USA blev hansaktier i Spray Ventures värda över 200 miljoner kronor.

Inte bara purunga

Majoriteten av IT-miljonärerna har alltså själva varit med ochskapat sina bolag. Men de här entreprenörerna är långt ifrån såpurunga som många ofta tror, när det handlar om personer iIT-sektorn. De flesta av toppnamnen på listan – Thord Wilkne,Hans Mellström, Lars O Pettersson och Christer Jacobsson – harsamtliga passerat 50-strecket. Sigmas Dan Olofsson är 49 år.Efter de här toppnamnen följer dock två ungtuppar, Johan Ihrfeltoch Jonas Svensson på Spray Ventures, som båda är runt 30 år.Just ibland internetkonsulterna är entreprenörerna generelltmycket yngre än bland de traditionella IT-konsulterna. Dessutomhar IT-miljonerna spritt sig till fler personer iinternetkonsultbolagen än i andra bolag. De bolag som har flestnamn på 100-listan är Framtidsfabriken (tio personer), Spray(åtta), Cell (sex) och Connecta (sex).Det är dels en följd av att det är vanligare blandinternetkonsultbolagen att flera entreprenörer tillsammans hardragit igång bolaget. Det gäller både Icon och Spray, därfem-sex personer var med vid starten. Men det är också ettresultat av att det är vanligare bland de yngreinternetkonsulterna att locka personal med aktier.

Mer affärsmän än ingenjörer

Tittar man nedanför hundrastrecket i listan (se afv.se på nätet)förstärks det här intrycket. Där finns flera personer i bolagsom Spray, Icon och LinnéGroup som har blivit miljonärer på sinainnehav. De har varit med från början eller tidigt och har fåtten del av ersättningen i form av aktier eller optioner.Den absoluta majoriteten av personerna på listan är meraffärsmän än ingenjörer. Deras skicklighet består i att få sinabo-lag att växa snabbt. Men det finns undantag. Lars Gauffin påplats 29 är ingen affärsman, men väl en av Sveriges mest kändaforskare inom en teknik som heter DTM. Han är en av grundarnaoch en avde största aktieägarna till bolaget NetInsight, vars produkterjust bygger på den här tekniken. Hans aktieinnehav är iskrivande stund värt nära 200 miljoner kronor.En annan med forskarbakgrund som blivit pappersmiljonär är PerAndersson på Switchcore. Han är en av männen bakom företagetsnydanande design av kretsar på. Men som VD i bolaget får han nuför tiden mer betraktas som en affärsman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.