Spectra Physics: Ny ägare i sikte
Marknaden har under lång tid hoppats på att det ska hända någotmed mätteknikföretaget Spectra Physics. Framför allt har detspekulerats i en renodling av verksamheten eller en uppstyckningav koncernen. Men nu blir det varken eller, utan Spectra Physicsblir med stor sannolikhet uppköpt.
Frestande
Kontantbudet från amerikanska Thermo Instrument på 160 kronorper aktie, motsvarande 2,8 miljarder kronor, ser onekligenfrestande ut för aktieägarna. Utöver Thermo Instrument har ävenandra, framför allt amerikanska, intressenter räknat på bolaget.Kanske kan det resultera i att någon bjuder över.Prislappen innebär en budpremie runt 80 procent. Uppenbarligenkan Thermo Instrument plocka fram helt andra värden ur SpectraPhysics än vad företagsledningen hittills lyckats med. Storlekenpå budpremien kan ses som ett underkännande av såvälföretagsledning som styrelse i Spectra Physics. Eller så harbörsen legat helt fel i sin värdering av aktien och varkenförstått eller uppskattat den förda strategin och strukturen ibolaget. Oavsett vilket är det inte förvånande att någonförsöker lägga vantarna på bolaget.Spectra Physics har blivit misshandlat genom åren, vilketinnebär att börsens förtroende för bolaget inte varit det bästa.Däremot har det i marknaden talats en hel del om potentialen iSpectra Physics. Den nuvarande VD:n, Lars Spongberg, har försöktatt återskapa förtroendet bland placerarna genom bland annatavknoppning av verksamheter och börsnotering av dotterbolag iUSA. Till en början drev detta också upp kursen. Men sammantagethar det hänt alldeles för lite i bolaget. Resultatmässigt hardet inte heller lossnat på allvar. En stor del av de senasteårens resultat har utgjorts av engångseffekter.
Styckningskalkyl
Enligt styrelseordförande Gunnar Bark ligger budkursen bra tilli förhållande till en styckningskalkyl på bolaget. Frågan är dåvarför inte de olika delarna i Spectra Physics sålts uttidigare. Detta visar på en passivitet från styrelsen ochföretagsledningen som därmed inte agerat för aktieägarnas bästa.Ett större eget ägande i Spectra Physics hos de enskildastyrelsemedlemmarna samt hos företagsledningen hade definitivtvarit önskvärt. Idag är det endast Gunnar Bark som har ettaktieinnehav av betydelse i bolaget.Affärsvärlden tycker inte heller att den nuvarande strukturen iSpectra Physics varit till aktiens fördel. Koncernen kan snarastliknas vid ett konglomerat med såväl onoterade som noteradeverksamheter inom en rad olika mätteknologier där moderbolagetfungerar som ett holdingbolag.Koncernen består av tre helägda affärsområden. Spectra PrecisionGroup som huvudsakligen tillverkar avvägnings- ochlantmäteriutrustning för bygg och anläggningsindustrin,Industrial Measurement Group inom industriell vägning ochkraftmätning och Pharos Marine som tillverkar marinnavigationsutrustning. Därutöver ingår två amerikanskabörsnoterade innehav. Dotterbolaget (80 procents ägarandel)Spectra-Physics Lasers, som är en dominerande leverantör avlasrar och lasersystem samt intressebolaget (35 procent) FLIRsom är producent av värmebildsystem.Spectra Physics påminner såväl i uppbyggnad som verksamhet omköparen Thermo Instrument som tillverkar analys- ochmätinstrument för en rad olika ändamål. Enligt köparenkompletterar bolagen varandra mycket bra. Thermo Instrument somär börsnoterat har ett marknadsvärde på drygt 14 miljarderkronor. Bolaget har som strategi att knoppa av sina döttrar tillbörsen samtidigt som majoriteten i dessa behålls.
Bolag kommer att delas
I dagsläget har Thermo Instrument tre helägda och sexbörsnoterade dotterbolag. Thermo Instrument ingår i sin tur i enmycket större börsnoterad mätteknisk koncern, Thermo Electron,som sammanlagt har 28 dotterbolag med uteståendeminoritetsintressen, varav 22 är marknadsnoterade. Med storsannolikhet kommer köparen att dela upp Spectra Physics ochbörsnotera delarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.