Speed Venture kostar Icon miljoner
Icon Medialab är det internetkonsultföretag på Stockholmsbörsen som drabbats hårdast av krisen i e-handelsbranschen. Bara under andra kvartalet i år tvingades företaget göra nedskrivningar av resultatet med 23 Mkr på grund av osäkra fordringar.
Trots att Icons koncernchef Ulf Dahlsten dragit i handbromsen och sagt att antalet dotcom-kunder ska minska från 30 till 20 procent av omsättningen är det för tidigt att blåsa faran över.
En stor del av Icons osäkra fordringar kan knytas till riskkapitalbolaget Speed Ventures. Av Speeds 23 portföljbolag är omkring hälften kunder till Icon. Majoriteten är snabbväxande företag med europeiska expansionsplaner och kontinuerligt behov av nytt kapital.
Att de många uppdragen åt Speed Ventures inverkar negativt på Icon är något som bolaget inte håller med om.
”Vi hanterar Speed-bolagen på samma sätt som de andra bolagen. Vi väljer våra kunder på flera olika grunder, det handlar om affärsmässiga val i varje enskilt fall”, säger Icons informationschef Helga Baagøe.
Nu börjar de affärsmässiga valen kosta pengar. Hur mycket pengar får vi dock inte veta eftersom Icon inte lämnar ifrån sig den informationen. Klart är att Spotworld, som har begärts i konkurs, och Yellowrent, som drastiskt skär ner verksamheten, är två Speed-bolag som direkt kan läggas till de osäkra fordringarna.
Enligt en rundringning som Ekonomi24 gjort finns det ytterligare fyra bolag i Speeds portfölj som är kunder till Icon och som är i behov av nya finansiärer.
Till skillnad från många andra internetkonsultbolag på Stockholmsbörsen saknar Icon Medialab en mer omfattande riskkapitalgren. Istället har företagets grundare Johan Staël von Holstein, Jesper Jos Olsson och Erik Wickström engagerat sig som delägare i riskkapitalbolaget Speed Ventures.
Icon Medialab är den viktigaste leverantören till Speeds portföljbolag när det gäller internetrelaterade konsulttjänster men saknar ägarintressen i Speed Ventures.
Både Speed och Icon hävdar att samarbetet mellan bolagen sker på rent affärsmässiga grunder men flera tveksamheter finns runt bolagens kontakter. Ett exempel är Icons pågående expansion i Asien där bolagen har kontor på samma adresser både i Singapore och Hongkong och marknadsför sig tillsammans.
Speed Ventures har heller inte gjort någon hemlighet av att de nära kontakterna med Icon har varit en fördel när företaget har expanderat i Europa och lanserat sina portföljbolag på nya marknader.
Så länge Speeds kassa varit välfylld och de externa finansiärerna varit villiga att skjuta till mer pengar har Icon kunnat stoltsera med en rad intressanta kunduppdrag. Idag är situationen alltså en annan.
Men problemen med bolag knutna till Speed Ventures kan bara vara toppen på ett isberg. Enligt Icons senaste halvårsrapport hade företaget 445 Mkr i kundfordringar i slutet av juni.
Räknat på Icons egna uppgifter om omsättningsfördelningen mellan olika kundsegment skulle 133 Mkr av dessa komma från dotcom-företag. Hur många av dessa miljoner som Icon tvingas skriva av som osäkra fordringar i framtiden är inget som bolaget vill kommentera i dagsläget.
”Jag kan inte nämna några siffor, det vore att spekulera”, säger Helga Baagøe.
Går det att utesluta att det blir tal om ytterligare nedskrivningar? ”Det går inte att utesluta det. Branschen ser ut som den gör. Det enda jag kan säga är att vi gör vad vi kan för att skydda aktieägarnas investeringar.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.