Stabila räntor efter brant korrigering

De svenska obligationsräntorna handlas stabilt vid lunchtid efter morgonens branta korrigering mot Europaräntorna. Kronan noteras marginellt lägre mot euron, något starkare mot dollarn och klart starkare mot det brittiska pundet.

De europeiska räntorna visade relativt små rörelser på torsdagen när Europeiska centralbanken sänkte styrräntorna och presenterade en rad andra åtgärder för att ge fart åt ekonomin och få upp den låga inflationen.

Men på fredagen var det proppen ur och räntorna trycktes ned tydligt. Nedgången var särskilt tydlig för länder som Spanien och Italien. Då den svenska penningmarknaden höll stängt på fredagen för nationaldagsfirande skedde en korrigeringsrörelse nu på morgonen i stället.

Samtidigt visade de amerikanska räntorna små förändringar på fredagen och har stärkts något under måndagen. Den spanska tioåriga obligationen ger nu något oväntat lägre ränta än den amerikanska motsvarigheten. Så sent som den 20 maj var det 57 punkters skillnad mellan räntorna.

Veckans stora amerikanska statistiksläpp, sysselsättningsrapporten för maj, visade annars att antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 217.000 personer under månaden.

Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 213.000. Aprils stora ökning revideras samtidigt ned till +282.000 från preliminära +288.000.

Morgonen har annars bjudit på få statistiknyheter. Bland svensk statistik noteras att svenska hushållens konsumtion fortsätter att öka och var upp 0,4 procent i säsongsrensade värden mellan april och mars. I årstakt ökade samtidigt hushållskonsumtionen med 4,5 procent.

“Det här bådar gått för tillväxten i det andra kvartalet då konsumtionen kan var den mest tillförlitliga indikatorn för BNP”, skriver Nordea i en kommentar.

SEB:s boprisindikator sjönk till 56 i juni från 60 i maj.

“Andelen hushåll som tror på fortsatt prisuppgång på bostadsmarknaden minskar något och andelen som tror på sjunkande priser ökar”, skriver SEB.

Synen på bostadspriserna skiljer sig däremot väsentligt mellan olika delar av landet och oförändrade förväntningar noteras i Stockholmsområdet samtidigt som prisförväntningarna ökade i Västra Götaland och minskade kraftigt i Skåne.

Riksgälden meddelade på morgonen att nettot av den svenska statens betalningar visade ett överskott på 28,9 miljarder kronor för maj månad. Myndighetens prognos var ett överskott på 23,0 miljarder kronor. Skillnaden på 5,9 miljarder kronor förklaras främst av högre skatteinkomster, skriver Riksgälden.

Kinas handelsbalans visade ett överskott på 35,9 miljarder dollar under maj. I mars var överskottet 18,4 miljarder och analytikernas prognos pekade på ett överskott om 23,4 miljarder dollar. Den stora rörelsen var ett oväntat fall i importen.

“Även om siffrorna måste ses som ett tecken på att den globala ekonomiska aktiviteten ökar så kan det samtidigt vara ett ovälkommet tecken på att de globala obalanserna åter ökar”, skriver SEB.

Den fortsätta kalendern för dagen är tom på statistiknyheter.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.