Städerna med störst bubbelvarning

Storbanken UBS har just släppt nya siffror som visar var bostadsmarknaden är som mest uppblåst.

Allra störst risk för en bostadsbubbla finns i London och Hongkong, visar rapporten ’’UBS Global Real Estate Bubble Index’’. Den brittiska huvudstaden riskerar en ”avsevärd priskorrigering om fundamenta för fastighetsinvesteringar försämras” och storbanken ”rekommenderar försiktighet”, skriver UBS, enligt Bloomberg.

Londons fastighetspriser har stigit med 40 procent sedan början av 2013, mycket på grund av trycket från utländska investerare som köper för att sedan hyra ut.

– Bostadspriserna har frikopplats mest från vanliga inkomster i Hongkong, London, Paris, Singapore, New York och Tokyo, säger Matthias Holzhey på UBS, vars rapport även väger in förhållandet bostadspriser-hyrespriser.

Sydney, Vancouver, San Francisco och Amsterdam är också avsevärt övervärderade. Priserna är ansträngda i Genève, Zürich, Paris och Frankfurt, medan de är rimliga i New York och Boston. Chicago sticker ut som rejält undervärderat.

– Lössläppt penningpolitik har förhindrat en normalisering av bostadsmarknaderna och uppmuntrat lokala bubbelrisker att växa runt världen, säger UBS fastighetschef i rapporten, som tittade på 15 städer världen över.

Bubbeltoppen

1

London

1,88

2

Hongkong

1,67

3

Sydney

1,39

4

Vancouver

1,35

5

San Francisco

1,15

6

Amsterdam

1,07

7

Genève

0,91

8

Zürich

0,86

9

Paris

0,77

10

Frankfurt

0,76

11

Tokyo

0,60

12

Singapore

0,56

13

New York

0,19

14

Boston

0,15

15

Chicago

-0,70

Ett värde på över 1,5 innebär en bubbelrisk. Ett värde på 0,5-1,5 innebär att bostadsmarknaden är övervärderad och ett värde på -0,5-0,5 innebär en rimlig värdering.

Källa: UBS

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco