Stämningsläget i ekonomin betydligt starkare än normalt

Sveriges barometerindikator steg mer än väntat i februari. Stämningsläget i ekonomin är därmed betydligt starkare än normalt. Det skriver Konjunkturinstitutet.
Bättre utsikter
Foto: Maja Suslin/TT

Barometerindikatorn steg med 3,2 enheter, från 109,8 i januari till 113,0 i februari, vilket innebär att stämningsläget i ekonomin är betydligt starkare än normalt.

Detaljhandelns konfidensindikator står ut med en kraftig ökning av indikatorn med 16,2 enheter. Detta efter att ha minskat med nära nio enheter förra månaden. Främst beror ökningen på att förväntningarna på försäljningsvolymen har blivit mer optimistiska.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg med 2,9 enheter. Stämningsläget i sektorn är fortsatt betydligt starkare än normalt. Uppgången beror uteslutande på industriföretagens högre förväntningar på framtida produktion. Tjänstesektorns indikator ökade samtidigt med 3,0 enheter till 106,7.

Den enda sektorn inom näringslivet som backar är bygg- och anläggningsverksamhet. Konfidensindikatorn backade från 108,6 till 107,9.

Samtidigt föll konfidensindikatorn för hushållen tillbaka med 0,9 enheter till 88,9. Noterbart är att konfidensindikatorn för kvinnor gick upp något, samtidigt som indikatorn för män gick ner kraftigt och är på sin lägsta nivå sedan maj 2020.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.