Starka siffror för tillverkningsindustrin i EMU

Inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i EMU uppgick preliminärt till 52,8 i oktober. Det kan jämföras med förväntningarna på 52,3 och förra månadens utfall som var 52,3.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till preliminära 54,6 under månaden. Förväntningarna var 54,0 och förra månadens utfall var här 54,1.

Det kombinerade inköpschefsindexet (Composite) uppgick till 54,4 (53,9). Förväntningarna var här 54,0.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

”Inköpschefsindex visar en välkommen acceleration av EMU:s tillväxt, vilket sätter regionen på rätt kurs för att nå en av de bästa kvartalsvisa prestationerna de senaste 4,5 åren. Statistiken signalerar en BNP-tillväxt på 0,4 procent under det sista kvartalet på året med 0,5 procent i sikte om vi bara får en blygsam uppgång i december.” Det kommenterar Markits chefsekonom Chris Williamson.

”Den förbättrade utvecklingen i termer av ekonomisk tillväxt och jobbskapande i november är än mer imponerande givet den förra helgens

tragiska händelser i Paris, vilket dämpade den ekonomiska aktiviteten i Frankrike – särskilt i tjänstesektorn”, fortsätter Williamson.

Den preliminära inköpschefsstatistiken väntas dock ändå inte ändra ECB:s bedömning att mer måste göras vid decembermötet för att säkerställa starkare och mer bestående tillväxt, enligt chefsekonomen.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.