Statsminister Löfven fälls i riksdagen

Statsminister Stefan Löfven och hans regering fälldes i måndagens misstroendeomröstning. Han blir därmed den förste sittande statsminister som fälls i en misstroendeomröstning.
Stefan Löfven
Stefan Löfven, arkivbild. Foto: TT

Löfven röstades ned med 181 röster mot 109. 51 ledamöter avstod att rösta. Statsministern och regeringen, som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är således tvungen att avgå eller utlysa extraval inom en vecka.

Den fullständiga sammanställningen från dagens omröstning finns här.

”Det vi gör idag, görs inte med lätt hjärta. Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa situationen. Men när ingen annan har velat bidra till en lösning så står vi till slut här och då håller vi det vi har lovat”, sade Nooshi Dadgostar i riksdagens kammare vid misstroendeomröstningen.

”Avtal ska hållas och vi står vid vårt ord”, sade gruppledare Johan Pehrson (L).

Moderaterna säger sig vara redo för ett extraval.

”Jag är beredd att bilda ny regering vilken dag som helst. Det finns förutsättningar för en borgerlig regering om partierna vill ha en ny och bättre regering”, sade han enligt SVT.

Klockan 11.30 höll statsminister Stefan Löfven en digital pressträff.

”Det här är ju en högst tillfällig majoritet som har skapats. Det är en grupp partier som enbart röstar bort en regering, men som har skilda uppfattning i sakfrågorna och som saknar vilja och förmåga att lägga fram ett alternativ till regeringen”, sade han.

Han sade att man igår presenterade ett förslag som låg i linje med det som Vänsterpartiet har efterfrågat.

”Jag beklagar att Vänsterpartiet avvisade den här möjliga vägen framåt, sade Stefan Löfven och underströk att Socialdemokraterna avvisar marknadshyror.

Han diskuterade även de två alternativ som man nu står inför, en ny regeringsbildning under talmannens ledning, eller ett extraval inom tre månader.

”Regeringen har nu en vecka på sig. Vi kommer att samtala med våra samarbetspartier. Vi kommer i olika konstellationer naturligtvis begrunda vilken väg vi ska ta. Och oavsett vad som nu sker så kommer jag och mitt parti att stå till förfogande för att tillsammans med andra axla ansvaret för att leda landet”, sade han.