Stora fondguiden

Bevaka dina fonder, det kan löna sig. I Affärsvärldens Fondindikator hittar du över 5.000 nyckeltal för fonder, inklusive Affärsvärldens fondbetyg (se den tryckta tidningen nummer 3/1999, som innehåller 11 sidor fondtabeller, med extra läshjälp).

Fonder är snart var svensks egendom. Enligt en undersökning gjord våren 1998 på uppdrag av Fondbolagens Förening äger mer än sju av tio svenskar i åldern 18 till 70 fondandelar. Och utbredningen blir ännu större nästa årsskifte, när det nya allmänna pensionssystemet träder i kraft. Därmed hör Sverige till ett av världens mest fondpenetrerade länder.

Fondnyckeltal

Dessvärre är inte kunskapen om fonder fullt lika utbredd som själva ägandet. Ett sätt att informera sig är att använda Affärsvärldens oberoende fondindikator, med över 5.000 nyckeltal för alla fonder som säljs i Sverige.

Okunskapen kan delvis ha sin förklaring i att distributionssystemet ser ut som det gör i Sverige. Storbankerna har 85 procent av marknaden. Med sina kontorsnät har de kraftfulla marknadsföringskanaler. Många svenskar har nog blivit fondandelsägare med ett mycket magert beslutsunderlag. Kanske var de inne på banken för att kontrollera saldo och ränta på sitt bankkonto när en vaken tjänsteman med glättiga broschyrer lyckats övertyga dem om hur mycket bättre avkastning de skulle få på sina 50.000 kronor i bankens Nordenfond än på bankkontot.

Däremot upplyste tjänstemannen säkert inte om att banken tar betalt för detta. Kanske utsträckte han sig till att upplysa om förvaltningsavgiften, men knappast om att totalkostnaden i en fond ofta är mycket högre än så. Sannolikt sa tjänstemannen ingenting om riskerna i en fond, som alltid (även i räntefonder) är mycket högre än på ett vanligt bankkonto. Och definitivt sa han ingenting om att banken rakt över gatan har en Nordenfond som gett en mycket högre avkastning under senare år.

Allt detta och mer därtill får du svar på i Fondindikatorn, som publiceras ungefär en gång i månaden. Framöver, likt detta nummer, kommer vi att anstränga oss mer för att göra Fondindikatorn mer lättläst, med förklaringar och kommentarer.

Fonderna är indelade efter fondkategorier för att man ska kunna jämföra sin fond med liknande fonder. Eller välja den bästa i en kategori när det är dags att köpa.

Betygen

Bland nyckeltalen finns även Affärsvärldens fondbetyg, som tar hänsyn till avkastning, risk och avgifter under de två senaste åren. Betyget kan läsas som en sammanfattning av historien (se “Så sätts betygen”). Men fondbetygen har även ett prognosvärde. De förvaltare som lyckats bra under senare år har störst förutsättningar att lyckas även i fortsättningen. Vid utvärderingar av fondbetygen har det framförallt visat sig att förvaltare som misslyckats historiskt även tenderar att misslyckas i framtiden.

Bästa förvaltare

Fondindikatorn svarar således i första hand på vilken förvaltare som har och sannolikt kommer att lyckas bäst på en viss marknad framöver. Däremot ger inte Fondindikatorn svar på vilken marknad och vilken bransch som kommer att ha den bästa utvecklingen framöver, men mer om det finns mycket att läsa i övriga delar av tidningen.

För spararen som vill ha en färsk Fondindikator oftare finns Affärsvärldens hemsida: www.afv.se/privat. Den interaktiva Fondindikatorn uppdateras två gånger i veckan och har många förtjänster. Framförallt att sorteringsmöjligheterna är närmast oändliga. Spararen kan själv välja om fonderna ska sorteras efter kategori, fondbolag, bästa avkastning eller dyraste avgifter.

Fondindikatorns fördelar har även uppmärksammats av andra tidningar. Svenska Dagbladet publicerar varje söndag Affärsvärldens Fondindikator sorterad efter fondbolag. Och Expressen publicerar varje torsdag ett utdrag.

Den som studerar veckans fondindikator kommer att upptäcka att det finns mycket pengar att tjäna på att vara en aktiv fondsparare. Det är inte bara avkastningen på olika marknader som varierar kraftigt, utan även förvaltarnas framgångar.

Övriga artiklar om betyg på fonder

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.