Storägaren Carnegie Fonder säger nej till Essitys VD

Carnegie Fonder har röstat inför stämman och ger inget nytt förtroende till Essitys VD och styrelseledamot Magnus Groth.
Essitys VD Magnus Groth.
Essitys VD Magnus Groth.

Carnegie Fonder har poströstat på Essitys årstämma och ger inget nytt förtroende till tre ledamöter i styrelsen. Anledningen är att trion ”inte äger några aktier” trots flera år i styrelsen. Carnegie röstar också ”nej till Magnus Groth, styrelseledamot och VD”, skriver fondbolaget på Twitter.

”Det behövs fler röster för att få liv i Essity – sista dag att rösta är den 23/3”, skriver de. 

Carnegie är elfte största ägare i Essity med 1,28% av kapitalet och 0,71% av rösterna, enligt Holdings. Investmentbolaget Industrivärden är börsbolagets största ägare och kontrollerar närmare 30% av rösterna.

Essity är samtidigt Carnegies femte största innehav – fondbolaget har endast större innehav i Holmen, Investor, Volvo och Lifco. Essity-aktierna var värda 2,1 miljarder kronor per sista februari. Sverigefonden som förvaltas av Simon Blecher äger Essity-aktier för 942 miljoner, enligt Holdings.

Hygienjättens aktie har rasat drygt 20% i år.

Dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du på Affärsvärldens sida Börsen idag. Den hittar du genom att klicka här.

Texten uppdateras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets