Storlekens betydelse

Skandia Liv är störst, vilket ger lägst kostnader, men Folksam Liv har högst konsolidering.

Slutsatsen i den inledande artikeln (se ”Lås inte sparandet för tidigt”) är att för de flesta är de traditionella livbolagen det bästa bundna pensionssparandet. Men vilket livbolag är bäst?

Återbäringsräntorna, som det ofta står mest om i annonserna, ger ingen vägledning. De är bara administrativa procentsatser som visar hur mycket livbolagen i sin bokföring en viss månad flyttar från bolagets gemensamma kapital till de enskilda försäkringstagarnas konton.

Att välja det livbolag som just nu ger högst återbäringsränta är lika smart som att utse den som har högst fart i första nedförsbacken till vinnare i Vasaloppet.

De tre faktorer som avgör spararens avkastning är istället (1) den totalavkastning som livbolagets förvaltare åstadkommer under spartiden, (2) livbolagets kostnader och (3) hur livbolagets konsolideringsnivå förändras under spartiden.

Att spå den framtida totalavkastningen är inte lätt, men viss vägledning får man av de historiska framgångarna. Tabell 1 (finns i den tryckta tidningen, i nummer 43/1997) visar totalavkastningen de senaste sex åren. Att några livbolag lyckades så mycket bättre i början på 1990-talet beror på att de var nystartade och därför var tvungna att ha en liten andel aktier.

Man kan också jämföra resurserna hos livbolagens kapitalförvaltningar, som normalt är större ju större livbolaget är. Tyvärr är det omöjligt att veta vilka människor som kommer att förvalta livbolagets pengar om tio år, och hur skickliga de kommer att vara. Faktor två och tre ovan är dock lättare att förutsäga.

Faktor två, att spå de framtida kostnaderna, görs lättast med hjälp av den historiska utvecklingen. De senaste två årens förvaltningskostnadsprocent finns i tabell 2 nedan. Som synes är livbolagets storlek viktig, vilket beror på att stordriftsfördelar ger lägre kostnader. Detta talar för Skandia. I takt med att bolagen växer kommer kostnaderna i procent av förvaltat kapital troligen att sjunka.

Dessutom bör man ta hänsyn till vad som är känt om framtida förändringar, till exempel besparingsprogram eller snabb tillväxt i förvaltad volym. Både Skandia, Folksam och Ansvar genomför omfattande besparingar, som kostar extra just nu, men som i framtiden kommer att ge lägre kostnader.

Ett specialfall finns just nu hos Trygg-Hansa, som i somras stängde sitt gamla livbolag för nya kunder, vilket gör att de gamla kunderna i framtiden slipper alla kostnader för att jaga nya kunder. Istället har Trygg-Hansa startat ett nytt livbolag som har ett avtal med moderbolaget som innebär att kostnaderna alltid kommer att vara 1,3 procent per år. Det är bra att kostnaderna är kända i förväg, men eftersom både Skandia och Livia redan idag har lägre årskostnader är detta inget självklart argument att välja Trygg-Hansa.

Branschens minsting, Ansvar Liv, har länge haft orimligt höga kostnader. Genom sommarens fusion med Salus Liv (läkarnas eget livbolag) blir visserligen det förvaltade kapitalet drygt dubbelt så stort och den nya ledningen har utlovat ett omfattande besparingsprogram. Men även det kombinerade Salus Ansvar Liv är minst i branschen. Därmed är risken stor att kostnaderna fortsätter att vara för höga.

Den tredje faktorn är förändringen i livbolagens konsolideringsnivå (marknadsvärdet på tillgångarna dividerat med hur mycket som har tilldelats försäkringstagarna). Det är svårt att spå hur konsolideringen kommer att utvecklas, det beror både på hur börskurser och räntor utvecklas och på hur hög återbäringsränta ledningen väljer att ge. Men det är bättre ju högre konsolideringen är när sparandet inleds, då köper man in sig i det gemensamma sparandet med rabatt och kan hoppas att konsolideringen är lägre när man får ut sina pengar.

Pengar med rabatt

Livbolagen har normalt som mål att konsolideringsnivån skall vara omkring 105 procent. Men vid halvårsskiftet var den hos de flesta bolag mellan 115 och 125 procent (se tabell 2). De närmaste åren kommer därför kunderna att tilldelas mer avkastning än vad förvaltarna åstadkommer.

Det innebär att nya kunder gynnas på bekostnad av de gamla. För att minska denna orättvisa har Skandia och Trygg-Hansa under våren givit gamla kunder extra återbäringsränta. Men fortfarande har de högre konsolidering än den långsiktiga målsättningen.

Folksam hade vid halvårsskiftet högst konsolidering och ger alltså störst rabatt till nya kunder. Det är ett starkt argument för att välja Folksam. Men kommer inte de att göra som Skandia och Trygg-Hansa? Nej, Folksam har nämligen begärt hos finansinspektionen att slippa, eftersom det skulle kräva så omfattande förändringar i deras datorsystem.

Slutsatsen är alltså: antingen bör man välja det största livbolaget, Skandia, eller det med högst konsolidering just nu, Folksam.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.