Storseger för Boris Johnson

När 649 av de 650 valkretsarna har räknats har de konservativa Tories vunnit 364 mandat (+47 från valet 2017) mot 203 för oppositionspartiet Labour (-59) i torsdagens brittiska parlamentsval.

Det rapporterar BBC på sin hemsida.

Enligt BBC väntar nu en mindre regeringsombildning på måndag och en omröstning om brexit-avtalet nästa fredag.

Liberaldemokraterna har fått 11 mandat (-1), medan det skotska nationalistpartiet SNB fått 48 mandat (+13).

Mätt som andel av rösterna fick Tories 43,6 procent, Labour 32,2 procent, Liberaldemokraterna 11,5 procent och SNP 3,9 procent. Valdeltagandet var 67,3 procent, 1,5 procentenheter lägre än 2017.

Pundet handlas fortsatt klart starkare efter att ha fått en skjuts av den klara segern för Boris Johnson och hans konservativa parti, som nu får en egen majoritet. Europabörserna är upp, och räntorna stiger överlag, med brittiska räntor 3-4 punkter högre. Att ett handelsavtal mellan Kina och USA tycks klart har också bidragit till det positiva sentimentet.

“För mig signalerar detta att det värsta av Europas nedstämdhet kan vara bakom oss. Resultatet tar bort en viktig riskfaktor på marknaden, och även det fortsatt finns frågetecken vad gäller USA-Kina, så är det brittiska valet en av de största. Att ligga lång i pundet är vår tyngsta position just nu”, sade Jack McIntyre på Brandywine Global Investment till Bloomberg News.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här