Svensk Handel varnar för hyreshöjningar på 10%: ”Spiken i kistan”

Svensk Handel spår nu att hyreshöjningar om 10,9% kommer att drabba handeln nästa år. Orsaken är SCB:s färska inflationssiffror där KPI i oktober låg på just 10,9%. Givet indexerade avtal är det alltså en siffra som kommer att föras över på handeln.
Svensk Handel varnar för hyreshöjningar på 10%: ”Spiken i kistan” - sofia larsen
Sofia Larsen, VD Svensk Handel

Branschorganisationen uppger att en sådan höjning skulle vara katastrof och leda till att många butiker stängs och tusentals arbetstillfällen försvinner. Svensk Handel hänvisar till att detaljhandelsindex för det tredje kvartalet pekade på ett rejält volymtapp för sällanköpsvaruhandeln.

”Nu befinner vi oss i ett läge många av våra medlemmar drömt mardrömmar om. Hyresökningar på 10,9% efter årsskiftet skulle vara spiken i kistan för många välmående handelsföretag. Handeln är näringslivets största arbetsgivare och dramatiska hyreshöjningar likt dessa skulle få långtgående konsekvenser även för möjligheterna till att anställa”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Svensk Handel betonar också att man är öppen för dialog med Fastighetsägarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco