Svenska läkare ratar Nexium

Svenska läkare är mycket kritiska till Astra Zenecas framtidshopp Nexium. Många av läkemedelskommittéerna i de stora landstingen, som rekommenderar vilka läkemedel som läkarna bör skriva ut, tänker inte föreslå Nexium.

”Vi är frågande till Nexium, det måste finnas väldigt goda argument för att vi ska rekommendera det”, säger Claes Hallert, ordförande i läkemedelskommittén i Östergötland. Han får medhåll av Lars L. Gustavsson, ordförande i Läksak, ett övergripande organ till de fem lokala läkemedelskommittéer som finns inom Stockholms läns landsting: ”Vi kommer att fortsätta rekommendera Lanzo, inte Nexium. För att vi ska byta måste Nexium ha fungerat på patienter en längre tid och visa sig har stora fördelar”.

Astra Zeneca lanserade Nexium i Sverige den 14 augusti. Nexium är en uppföljare till Losec, världens mest sålda läkemedel och mycket viktigt för Astra Zenecas framtid eftersom konkurrenterna väntar på att få börja sälja billiga kopior till Losec i takt med att patenten går ut. Tanken med Nexium är att det ska vara så mycket mer effektivt och billigare än Losec att läkarna väljer att skriva ut det än de billigare konkurrerande läkemedlen som har jämförbara effekter som Losec. Sverige är det första land som Nexium lanseras i och fungerar som ett referensland, därefter följer lanseringar i övriga Europa och USA senare i höst och nästa år. Den svenska läkarkårens och patienternas mottagande är därför mycket viktigt.

Det är landstingens läkemedelskommittéer, som är sammansatta av läkare och apotekare, som rekommenderar vilka läkemedel som läkarna bör förskriva, men i slutändan står det läkaren fritt att välja läkemedel. Det vanliga är dock att läkarna följer läkemedelskommittéernas rekommendationer. Ekonomi24 har talat med flera av landets läkemedelskommittéer i de stora landstingen. Rundringningen visar att i ordförandena i kommittéerna i både Stockholms läns landsting och på Gotland inte vill byta rekommendation från exempelvis det billigare konkurrerande läkemedlet Lanzo till Nexium. Lanzo tillverkas av amerikanska Wyeth-Lederle.

Läkemedelskommittéerna i Region Skåne, Landstinget i Östergötland och Göteborg och södra Bohuslän samt i Västerbotten är också starkt kritiska. ”Om Nexium inte kan visa på en bättre nytta än konkurrenterna behåller vi Nexium”, säger Bodil Ericsson, administrativ chef på läkemedelskommittén i Region Skåne. Franz Rücker, ordförande i läkemedelskommittén på Gotland ser ingen anledning att rekommendera Nexium med motiveringen att han hittills inte sett någon vetenskap som visar på att Nexium är bättre än de konkurrerande läkemedlen. Han och många av hans kollegor i landet stödjer sig på den värdering av Nexium som Läkemedelsverket gjort där de konstaterar att Nexium ”inte visats tillföra något nytt”. ”Nexium är i princip samma läkemedel som Losec och Lanzo, det kanske är lite snabbare och effektivare, men det är långt ifrån någon revolution”, säger Einar Björnsson, ordförande i den så kallade terapigruppen inom mag-tarm vilken är ett expertorgan till läkemedelskommittén i Göteborg och södra Bohuslän.

Läkemedelskommittén i Västerbottens läns landsting rekommenderar läkemedlet Pariet istället för Lanzo eller Losec. Ole Suhr, ordförande i terapigruppen mag-tarm, tror att Astra Zeneca får svårt att övertyga läkarkåren att börja förskriva Nexium eftersom många patienter redan använder något annat läkemedel, och att det finns en tröghet vad gäller att byta från ett läkemedel till ett annat. Försäljningen av Nexium verkar hittills ha gått trögt. Enligt en rundringning som tidningen Dagens Medicin gjort till 15 apotek visar att de inte sålt några eller bara enstaka förpackningar av Nexium.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.