Svenska livsmedelsbutikernas lönsamhet halverad

De svenska livsmedelsbutikerna har sett lönsamheten halveras under första halvåret 2023, jämfört med samma period året innan.
Svenska livsmedelsbutikernas lönsamhet halverad - HANDLA MAT
Foto Anders Wiklund / TT

Rörelsemarginalen har gått ner till 1,7 procent (3,7), baserat på siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

”SCB:s siffror bekräftar det dagligvaruhandeln har sagt hela tiden, och motsäger det många politiker och opinionsbildare hävdat att dagligvaruhandeln passat på att höja priserna mer än nödvändigt och skott sig på inflationen. Det är tvärtom, dagligvaruhandelns butiker verkar på en konkurrensutsatt marknad och har inte kunnat öka priserna i samma utsträckning som de själva fått kostnadsökningar. Det har därmed i själva verket motverkat ännu högre prisökningar och inflation, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Förutom i livsmedelsbutikerna har också lönsamheten i partihandeln och hos grossist gått ner till 4,1 procent (4,9).

Lönsamheten för livsmedelsbranschen som helhet har backat till 5,8 procent (6,2).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets