Svenska regeringen oroad över Astrabud

Den svenska regeringen är oroade över vilka effekterna av ett förvärv av Astra Zeneca skulle kunna bli för Sverige och Storbritannien. Den svenska regeringen säger sig har lärt sig att bedöma bolagen av de gör snarare än vad de säger.

Det framgår av en insändare i The Wall Street Journal från finansminister Anders Borg, näringsminister Annie Lööf och utbildningsminister Jan Björklund.

Den huvudsakliga anledningen till oro kretsar kring hur en affär skulle påverka forskningen och jobben i Europa. Garantierna som Pfizer har gett i detta avseende verkar inte vara tillräckliga konstaterar författarna av insändaren.

Pfizer har en historia av snabba och kraftiga neddragningar av personal med hänsyn till förvärv. I fallet med Pharmacia som köptes upp av Pfizer 2003 har antalet anställda i Sverige minskats ned till 500 i dag från cirka 4.000 i samband med förvärvet.

Regeringen har även noterat att Pfizers vd Ian Read har uppgett att den totala budgeten för forskning och utveckling efter ett förvärv skulle minska gentemot de båda bolagens enskilda budgetar för forskning och utveckling.

Från ett svenskt perspektiv har regeringen tidigare varit motvilliga att införa all slags EU-lagstiftning som kommer att kräva ett test av det allmänna intresset vid affärstransaktioner. Argumentationen mot en sådan lagstiftning blir svagare när regeringen tar hänsyn till tidigare erfarenheter av icke samarbetsvilliga transaktioner, som den Pfizer för närvarande försöker genomföra, och effekter som de medför på den medicinska forskningen.

Om det inte ges någon ytterligare klarhet med avseende på effekterna av Pfizers delvis fientliga övertagande av Astra Zeneca är regeringens slutsats, baserat på den svenska regeringens engagemang att stödja life science och långsiktig tillväxt i Sverige, att Astra Zenecas ägare seriöst borde överväga att tacka nej till Pfizers bud.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.