Svenskar drabbadei kreditfrossan

Den europeiska marknaden för lån till bolagsköp har helt stannat av. Affärsvärldens granskning av lånefrossan på private equity-marknaden visar att svenska banker som Nordea och svenska utköpsbolag som EQT, Ratos och Nordic Capital har drabbats av frossan.

(Artikeln har uppdaterats med ny information efter publicering.)

I Affärsvärldens nya nummer, som publicerades på onsdagen, analyserar vi kollapsen på den europeiska kreditmarknaden, till följd av den globala kreditfrossan som i sin tur startades av bostadslånekrisen i USA.

Granskningen visar att marknaden för garantifinansiering av bolagsutköp, så kallad underwriting, är under stark press och att andrahandsmarknaden, med olika former av obligationer från bolagsutköp, är närmast stendöd.

Trots att flera representanter för utköpsbolagen, de så kallade private equity-fonderna, varit ute i pressen och tonat ned riskerna visar granskningen att både de och affärsbankerna råkat ut för ett antal problem till följd av frossan.
Enligt uppgift till Affärsvärlden har till exempel flera pågående försäljningsprocesser i svenska private equity/PE-fonder stoppats.

Ett exempel är Wallenbergsfärens PE-bolag EQT och dess försäljningsplaner för servicejätten ISS. Under våren inledde EQT parallella processer där dels en börsnotering har utvärderats, dels en möjlighet att sälja ISS till andra intressenter eller andra PE-fonder. Processerna ska nu enligt uppgift ha lagts på is.

EQT:s informationschef Johan Hähnel kommenterar saken så här:
– Som bolaget tidigare meddelat pågår en studie för att utvärdera om en börsnotering är nästa steg för ISS. Det har arbetet har inte slutförts än och EQT har inte givit styrelsen några nya direktiv. Det är väldigt lite som faktiskt har förändrats och vi ser ingen anledning till att byta strategi på grund av kortsiktiga förändringar. Ser vi på lite längre sikt så måste vi självklart ta hänsyn till marknadsförutsättningarna.

Även det börsnoterade investmentbolaget Ratos har fått tänka om när det gäller dess delägda affärsinformationsbolag Bisnode. Ratos utvärderar sedan en tid tillbaka möjligheterna att sälja Bisnode, men också en eventuell börsnotering eller omfinansiering. Enligt Affärsvärldens uppgifter ska responsen ha varit ganska ljum och även den processen verkar ha stoppats.
Ratos vd Arne Karlsson vill inte kommentera uppgifterna om f��rsäljningen direkt.
– Vi håller på att göra en exit-analys som ska ligga till grund för hur vi ska arbeta vidare med bolaget. Vi hade inte kommit till några beslut än och därför behöver vi inte heller ändra några planer. Eftersom vi är ett bolag så kan vi behålla våra innehav så länge som det behövs. Det har hänt tidigare att vi behållit våra företag i flera år för att i slutänden få ut ett högre pris, säger han.

Samtidigt är det inte PE-fonderna som kanske är mest utsatta. De banker som på olika sätt är involverade i utköpen har, såvitt Affärsvärlden förstår, drabbats hårdare.

Enligt vad Affärsvärlden erfar ska Nordea ha kommit in tidigt i finansieringen av Investcorps förvärv av takpapperstillverkaren Icopal. Bankerna ING, Mizuho och Lehman Brothers garanterade i juli hela affären på cirka 8 miljarder kronor. Säljare var de danska bolagen Axcel och Kirkbi, den danska Kaupthingäda banken FIH samt amerikanska Carlisle Companies. Nordea ska, enligt Affärsvärldens uppgifter, ha kommit in i steget därpå, när garanterna påbörjade syndikeringen av lånet.

När nu garanterna har åtagit sig att finansiera Icopalköpet så kan de bli tvungna att sälja ut den andel lån som man inte vill ha sannolikt med rabatt eftersom marknadsförutsättningarna har förändrats. De lån som Nordea ska ha ställt upp med till Icopal skulle under rådande marknadssituation också handlas med en rabatt på andra handsmarknaden (om den fortfarande fungerade). Det behöver inte påverka de bokförda värdena på Nordeas krediter till Icopal, eftersom det inte är att krav att krediter redovisas till marknadsvärde då banken troligen har för avsikt att behålla dem löptiden ut.

Nordea har enligt uppgift drabbats av liknande problem, men som garant i finansieringen av Nordic Capitals köp av takboxtillverkaren Thule. Men enligt Affärsvärldens uppgifter ska den äntligen vara klar, men det blev en förlustaffär för Nordea.

– Vi kommenterar aldrig den här typen av uppgifter säger Nordeas informationschef Boo Ehlin.

Fotnot: Garanterna bakom förvärvet av Icopal måste enligt sitt avtal med köparen Investcorp finansiera köpet. Garanterna i sin tur bjuder in andra långivare, syndikerar, att ta en del av lånet. Enligt Icopal är en del av den syndikeringen klar, med Nordiska banker som långivare. Men den slutliga syndikeringen kommer att ske under hösten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.