Svenskarna drar ner på sparandet: ”Den allt tuffare ekonomiska vardagen börjar hinna ikapp”

Allt färre hushåll planerar att utöka sitt sparande det närmaste halvåret, och fler planerar att spara mindre, visar SEB:s Sparkoll.
Svenskarna drar ner på sparandet: ”Den allt tuffare ekonomiska vardagen börjar hinna ikapp” - spargris-sparande-pengar-affarsvarlden-700_binary_6885432.png

SEB:s Sparkollen, visar att skillnaden mellan andelen som planerar att öka sitt sparande, och andelen som planerar att minska sitt sparande under det närmaste halvåret, sjönk från 14 enheter till 9 enheter under andra kvartalet.

Andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna jämfört med senaste halvåret har minskat med 2 enheter från föregående kvartal. Andelen ligger nu på 22%. Samtidigt ökar andelen som planerar att spara mindre från 10 till 13%. Andelen som inte planerar några förändringar ligger kvar på 59%.

”Den allt tuffare ekonomiska vardagen börjar hinna ikapp hushållen. Allt fler planerar att dra ner på sitt sparande de kommande sex månaderna. Det är en väntad utveckling i tider där uppemot var fjärde svensk uppger att utgifterna överstiger inkomsterna”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Spararna planerar också att minska sin konsumtion de närmaste sex månaderna. Andelen som planerar att konsumera mindre har ökat med 1 enhet till 29% och andelen som planerar att konsumera mer ökade med två enheter från 12 till 14%. 51% planerar att konsumera lika mycket som man gjort under de senaste sex månaderna, vilket är en minskning med 4 enheter.

Under andra kvartalet ligger indikatorn på minus 15. Det är en enhet högre än föregående kvartal.

”Under våren har inflationen fortsatt att överraska på uppsidan och nått den högsta nivån sedan 1991. När notan för matkasse, hushållsel, tankning och bolån blir allt högre är det naturligt att hushållen drar åt svångremmen och minskar konsumtionen”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.