Svenskarnas nettoförmögenhet ökade under Q2

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenhet ökade under det andra kvartalet vilket förklaras med att uppgången beror på ett starkt nysparande och en positiv börsutveckling.
Svenskarnas nettoförmögenhet ökade under Q2 - WEB_INRIKES
SEB är en bankkoncern med knappt 18 000 anställda och över 2 000 miljarder kronor i utlåning på ett tiotal huvudsakliga marknader. VD sedan 2017 är Johan Torgeby. I bild syns bolagets kontor i Solna där SEB har ett par tusen anställda. Foto: Caisa Rasmussen/TT / kod 12150

Det visar SEB:s Sparbarometer för andra kvartalet 2023.

Hushållens nettoförmögenhet ökade med 2,2% , eller 478 miljarder kronor, under det andra kvartalet och uppgick vid utgången av kvartalet till 21 985 miljarder kronor. Uppgången är driven av ökade aktietillgångar (+4,0%) och räntetillgångar (+3,0%), medan fastighetstillgångarna minskade (-0,5%).

Hushållens nysparande uppgick till 202 miljarder kronor, vilket innebär att hushållen sparat drygt 426 miljarder kronor de senaste 12 månaderna.

”Det råder inga tvivel om att senaste årets ekonomiska omställning varit en av de tuffaste privatekonomiska prövningarna i modern tid. Trots det har hushållens förmögenhet vänt upp två kvartal i följd. En modest börsutveckling, stigande räntetillgångar och ett högt nysparande får hushållens förmögenhet att gå mot strömmen och stiga trots tydliga signaler om lågkonjunktur”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Under det andra kvartalet ökade hushållens skulder med 14 miljarder kronor, eller med 0,3%. Den genomsnittliga ökningstakten för de tio senaste åren är 1,4%. På årsbasis sjönk ökningstakten jämfört med föregående kvartal från 2,4% till 1,2%. Ökningstakten har aldrig legat under 2% tidigare, och det är således den lägsta sedan mätningarna började för mer än 20 år sedan, skriver SEB i Sparbarometern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets