Svolders Ulf Hedlundh: ”Det finns bra lägen i den här marknaden”

Det lär bli stökigt på börsen i höst - men redan nu har vissa aktier straffats för hårt, säger Svolders VD Ulf Hedlundh. Hans investmentbolag har frigjort pengar och Hedlundh pekar för Afv ut en trio intressanta aktier.
Svolders VD Ulf Hedlundh.
Svolders avgående VD Ulf Hedlundh. Foto: Svolder

Under tisdagen offentliggjorde investmentbolaget Svolder att man sålt samtliga aktier i Nordic Waterproofing. Nordic Waterproofing är en av Nordens största tillverkare av tätskikt för tak.

Svolder ägde tidigare aktier i bolaget till ett värde om 656 Mkr, motsvarande strax över 16% av kapitalet. Aktieposten utgjorde drygt 10% av Svolders portfölj. Men nu har alltså investmentbolaget sålt samtliga aktier. Köpare är Kingspan Holding, ett irländskt företag inom isolerings- och byggnadsmaterial.

“BRA HUVUDÄGARE”

När Svolders VD Ulf Hedlundh får frågan om varför försäljningen sker just nu betonar han att det inte är på grund av att investmentbolaget behöver pengar.

“Först ska det sägas – så det inte blir någon spekulation av att vi skulle vara i behov av pengar – att vi är obelånade och behöver i det perspektivet inte sälja. Det kan vara värt att kommentera.”

Svolder-VD:n fortsätter med att förklara att de inte kommer gå ut med vilket pris de sålt sina aktier för i nuläget. Det kommer istället publiceras senare i samband med bolagets framtida rapporter. Vidare menar Hedlundh att han tror affären är bra för Nordic Waterproofing.

“För bolagets skull tror vi att det i det långa perspektivet är bättre med en industriell storägare, än en ägare av vår typ. Detta är bra för Nordic Waterproofing, den nya ägaren kan verksamheten och har förutsättningarna för att bli en långsiktigt bra huvudägare. Det är en stor och seriös aktör.”

ALLOKERING FRAMÅT

“Det brinner inte i fickorna för oss”, menar Hedlundh när Afv frågar vad planerna för pengarna som frigörs är.

Hedlundh menar att det kan vara bra att ha likvider. Speciellt i dagens marknad. Vidare lyfter han noteringen av Engcon som ett exempel på när det är bra att ha likvider.

“Detta är inte sådant läge där vi bara kommer sitta med kassa. Det finns bra lägen i den här marknaden. Ett exempel på ett sådant läge var när Engcon gick till börsen. Det var ett tillfälle att köpa ett kvalitetsbolag och då var det bra att ha pengar. Vi tror att det kommer komma upp situationer i denna marknaden där det kan vara väldigt bra att snabbt kunna agera med en kassabehållning”, säger Hedlundh.

ATTRAKTIVA PRISLAPPAR

“Jag tycker att vi har haft en situation under första halvåret som varit väldigt bekymmersam. Det är inte konstigt att vi fått sättningar, i synnerhet inte bland bolagen som inte tjänar pengar”, säger Hedlundh.

Samtidigt anser han att en del bolag fått se sin aktiekurs ta oförtjänt mycket stryk.

“Jag tycker en hel del bolag faktiskt fått ganska mycket stryk under den här tiden som vi inte tycker är motiverat. Samtidigt går vi mot en sämre konjunktur och det är obevekligt. Det kommer vara svårt för att företag att upprätthålla samma vinstnivåer och marginaler. Mot det står någonstans vad som händer för ränteutvecklingen i förlängningen”.

Svolders VD tycker att man ska vara försiktig med att måla upp ett scenario där vinsterna går ner i källaren och räntan upp i taket. Sammantaget tror han dock på en stökig börs under hösten. Men att 2023 kan bli ett bättre år om vi börjar se tecken på att inflationen nått sin topp, och långräntorna inte fortsätter stiga.

FINA BOLAG HAR STRAFFATS ONÖDIGT HÅRT

Men trots att Hedlundh tror på turbulens till hösten ser han redan nu intressanta lägen på börsen. Han lyfter fram Troax som ett exempel på bolag som straffats onödigt hårt.

“Visserligen har aktien varit väldigt högt värderad. Och vi var nettosäljare under andra halvåret 2021. Men nu har kursen har mer än halverats. Vi tycker Troax är ett typiskt fint småländskt företag som expanderat över världen och som gjort väldigt bra förvärv. Så det är ett bolag som jag tycker har drabbats lite väl hårt”, säger Hedlundh och fortsätter:

“Överlag ser vi några bolag som börsen inte riktigt värderar rätt efter deras förmåga. New Wave har visserligen gått bra. Men vi tycker fortfarande de värderas lågt mot andra bolag som sitter i en liknande situation”.

Logistikbolaget Elanders är ett annat som lyfts fram bland bolag som värderas lågt mot dess förmåga. Affärsvärlden skrev nyligen en färsk analys av Elanders-aktien. Den hittar du i länken här intill.

“Marknaden värderar bolaget lite som om de fortfarande trycker telefonkataloger”, säger Hedlundh.

Svolder äger aktier i Traox, New Wave och Elanders.

Vill du veta vilka aktier som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.