Swedbank: Misstroendeomröstningen kommer inte tynga den ekonomiska utvecklingen

En regeringskris rycker allt närmare, men hotar inte den ekonomiska återhämtningen, bedömer Swedbank.
Stefan Löfven
Stefan Löfven håller pressträff på Rosenbad i Stockholm efter beskedet om att Sverigedemokraterna har begärt omröstning om missförtroendeförklaring under torsdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Idag klockan 10 på förmiddagen är det dags för misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven. I sitt morgonbrev skriver Swedbank att allt talar för att han blir den första statsministern att förlora en misstroendeomröstning. Dock bedöms den efterföljande politiska turbulensen inte tynga den ekonomiska återhämtningen, ens om turbulensen blir långvarig.

”Återhämtningen fortgår, uppbackad av ett allt bättre pandemiläge och en stark global konjunktur. Därmed bör också ränte- och valutamarknaderna rycka på axlarna, även om förra veckans svaga SEK-trend kan få lite stöd”, skriver Swedbank.

Dock anses det prekära politiska läget vara problematiskt för den långsiktiga utvecklingen. Den svenska ekonomin står redan inför flertalet utmaningar och i och med ett låst politiskt läge minskar välståndet och reformer uteblir, menar banken.