Swedbank slår ifrån sig

Swedbank anser att sig vara adekvat kapitaliserade och planerar därmed ingen nyemission. Samtidigt slår banken fast att dess bästa bedömning för kreditförluster för såväl innevarande som nästa helår fortfarande gäller, säger Swedbanks ir-chef Johannes Rudbeck till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank anser att sig vara adekvat kapitaliserade och planerar därmed ingen nyemission. Samtidigt slår banken fast att dess bästa bedömning för kreditförluster för såväl innevarande som nästa helår fortfarande gäller, säger Swedbanks ir-chef Johannes Rudbeck till Nyhetsbyrån Direkt.

– När man tittar på bankerna och dess kapitalisering kan man inte dra alla över en och samma kam. Swedbank är en retail-bank och hälften av vår utlåning till allmänheten består av svenska hypotekslån med mycket låg risk, säger Johannes Rudbeck.

När de nya kapitaltäckningsreglerna, Basel II, tar nästa steg den 1 januari 2009 kommer Swedbanks riskvägda tillgångar att sjunka ytterligare i storleksordningen 10 procent som en effekt den stora hypoteksutlåning i Sverige. Det kommer i sin tur bidra till att bankens primärkapital får en motsvarande förbättring.

I kommentaren till Direkt upprepas att Swedbanks kreditförlustnivå i Baltikum förväntas uppgå till mellan 50-70 punkter – både 2008 och 2009.

– Det är vår bästa bedömning. Bedömningen tar hänsyn till en förväntad utveckling av det ekonomiska klimatet och kreditkvaliteten i vår lånestock med mera, säger Johannes Rudbeck.

Första gången Swedbank delade med sig av sin “bästa uppskattning” av framtida kreditförluster var i oktober 2007.

– Sedan dess har den ekonomiska utvecklingen i Estland och Lettland varit svagare än bedömningen som gjordes vid det tillfället. Då förväntade vi att BNP-tillväxten skulle falla från runt 10 procent till omkring 3 procent. De senaste preliminära siffrorna från Estland tyder på att tillväxten där just nu är kring noll. Samtidigt har vi hittills inte sett att kreditförlusterna skiljt sig på något väsentligt sätt från bedömningen som gjordes i oktober 2007, säger Johannes Rudbeck och menar samtidigt att det inte finns någon anledning att ändra på bankens bästa bedömning i dagsläget.

– Om vi skulle komma fram till andra siffror när vi gör uppskattningar om framtida kreditförluster i Baltikum kommer vi att delge detta till marknaden, säger han.

I det första kvartalet i år redovisade Swedbank en kreditförlustnivå på 39 punkter i Baltikum, upp från 28 punkter i det fjärde kvartalet i fjol, men fortfarande under bankens “bästa bedömning” för helåret i regionen.

– Vi förväntar oss att både kreditförluster och osäkra fordringar kommer att fortsätta öka från nivån vid det första kvartalet, konstaterar Johannes Rudbeck.

Vid utgången av det första kvartalet i år redovisade Swedbank en primärkapitalrelation och kapitaltäckningsgrad på 6,5 respektive 9,3 procent. Vid fullt genomslag av Basel II skulle nyckeltalen uppgå till 8,2 respektive 11,7 procent.

Bankens mål är att ha kapitaltäckningsgrad som lägst ska motsvara den nivå som bedöms lämplig för att bibehålla en uthållig finansiell stabilitet och för att utveckla bankens verksamhet. Sett till primärkapitalrelationen har Swedbank som mål att den ska vara omkring 6,5 procent medan det legala kravet som finns i dag är strax över 4 procent.

Basel II träder i full kraft den 1 januari 2010 och kommer att ge en bättre bild över hur bankerna är kapitaliserade sett till dess risktagande och affärsstruktur.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB