Swedbanks Anna Breman: Ser ingen inbromsning i svensk ekonomi

Swedbanks chefsekonom Anna Breman om hur valutgången i USA kan påverka ekonomin i Sverige.

Runt klockan 03.00 i natt, svensk tid, började Swedbanks chefsekonom förstå vartåt presidentvalet i USA barkade. Några timmar senare stod det klart att landets nya president heter Donald Trump.

– Jag tycker att det är oroväckande och det skapar osäkerhet, men jag vill verkligen betona att det kortsiktigt mest är oroligt för den finansiella marknaden. Jag ser ingen inbromsning i global eller svensk ekonomi av det här på kort sikt, säger Anna Breman till Affärsvärlden och fortsätter:

– På kort sikt drivs den svenska ekonomin av andra faktorer. Konsumtionen går starkt likaså arbetsmarknaden och vi har investeringar i bostäder och tjänstesektorn. Det är inte exporten som driver svensk ekonomi just nu. Däremot på längre sikt finns det risker för svensk export om Trump gör det han har sagt att han ska göra och ökar handelshindren.

Beskedet att Donald Trump vunnit valet fick direkt effekt på Stockholmsbörsen som vände nedåt. En timme efter börsöppningen hade AFGX återhämtat sig något och var klockan 10.00 ned cirka 0,9 procent.

– Eftersom det skapar osäkerhet på marknaden så tror jag att det kan ge en dämpad effekt på börsen framöver. Samtidigt har vi en svag krona som gynnar svensk export och inga beslut har ju fattats än.

Enligt Anna Breman finns det också andra faktorer som kan motverka en nedgång. De svenska statsfinanserna är starka och Europa ser generellt bra ut, menar hon.

– Jag tycker att man ska vara lugn men ha en väldigt nära bevakning på vad som händer och följa utvecklingen och vara beredd på att det kan bli volatilt.

Vilka kan gynnas av Trump-segern?
– Bolag som är exponerade mot den svenska marknaden. Bygg- och vårdföretag ser strukturellt bra ut i den här miljön, men om du vill gå in på enskilda bolag är nog börsanalytiker bättre lämpade att svara på den frågan.

Just nu påverkas ekonomin mycket av osäkerhet kopplat till politik, menar Anna Breman. I somras röstade britterna för ett EU-utträde och Donald Trump har precis blivit vald till ny president i USA. Fokus flyttas nu mot det valen i Holland, Frankrike och Tyskland nästa år. Innan dess är det folkomröstning i Italien den 4 december där väljarna ska godkänna eller fälla premiärminister Matteo Renzis förslag för att reformera det italienska parlamentet.

– De här frågorna behöver man bevaka och även som marknadsmänniska behöver man bli duktig på statsvetenskap just nu.

Hur påverkas den svenska kronan av det här?
– När det blir oroligt så gynnas inte den svenska kronan. Det kommer inte bli något större nedgång eftersom kronan redan ligger på en svag nivå.

Den stora frågan på marknaden just nu är, enligt Anna Breman, om Federal Reserve kommer att avstå räntehöjningen i december.

– Jag tror att Fed vill framstå som opolitiska och inte låta sig påverkas av det här. Men om det fortsätter att vara stökigt på börserna de närmaste veckorna, då lär räntehöjningen inte bli av. Men jag tänker inte ändra vår prognos om en höjning i december nu, även om sannolikheten för en räntehöjning har minskat dramatiskt.

Hur påverkar detta de svenska räntorna och Riksbanken?
– Om Fed inte höjer blir det svårare för ECB att trappa ned sin expansiva penningpolitik. Därigenom skulle pressen på Riksbanken fortsätta. Ur Riksbankens perspektiv är det bäst om Fed höjer i december. I annat fall så innebär det låga räntor under längre tid i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.