Tar rygg på Gardell i ABB

Börsen rekylerade upp i förra veckan på ökad Kina-optimism. Inför veckans räntebesked från Fed byts två aktier ut.

Stockholmsbörsen vände upp i förra veckan med stöd av minskad Kina-oro sedan det kinesiska finansdepartementet aviserat finanspolitiska åtgärder för att stötta den allt svagare tillväxten. Bland annat ska mer finansiering riktas till – ja, just det – infrastrukturinvesteringar.

För vårt jämförelseindex stannade uppgången vid 1,7 procent, medan portföljen backade 0,4 procent. Tyngde utvecklingen mest bland aktieinnehaven gjorde Cellavision, medan Trelleborg och Loomis tillhörde vinnarna. JM har också utvecklats bra sedan vårt köp. Bolaget gynnas av att amorteringskravet som införs i vår exkluderar nybyggda bostäder. Det ökar möjligheterna för bostadsbyggarna att hålla priserna uppe.

Inför en vecka som kommer att präglas av Feds räntebesked väljer vi att genomföra några förändringar.

Vi väljer att släppa Ratos för att lämna plats åt ett nytt bolag. Aktien har varit relativt stabil och har potential, men saknar en tydlig trigger. I veckan har det i stället handlat om att det norska oljeservicebolaget Aibel, där Ratos äger cirka 32 procent, kan behöva kapitaltillskott för att ta ner skuldsättningen. Investerarna vet att Ratos inte bara är Aibel, men osäkerheten rörande oljeservicebolaget ligger som en våt filt över aktien. Ratos säljs med en förlust på 6,7 procent.

Även Trelleborg får stå vid sidan för nya idéer. Verkstadsbolaget har inte varit något glädjeämne, trots en habil halvårsrapport. Bolagets utmaning stavas organisk tillväxt, vilken för närvarande är långt under målsättningen. Aktien säljs med en förlust på 9,7 procent.

Ersätter Ratos och Trelleborg gör en mer stabil duo: verkstadsjätten ABB och läkemedelsbolaget Recipharm.

ABB lockar med en stark balansräkning, låg värdering, direktavkastning på drygt 4 procent samt relativt låg volatilitet i intjäningen för att vara ett verkstadsbolag. I samband med kapitalmarknadsdagen i förra veckan sänktes tillväxtmålet, men det var ingen större överraskning. På den positiva sidan märktes ett rejält sparprogram på 1 miljard dollar samt en omstrukturering som kan öppna för en strukturaffär längre fram. Att Cevian med Christer Gardell i spetsen köpt in sig borgar för att det kan hända spännande ­saker framöver. Totalt sett är ABB ett case där risken ter sig begränsad och där det finns potential till positiva överraskningar.

Välskötta kontraktstillverkaren inom läkemedel, Reci­pharm, har dubblat kursen sedan börsintroduktionen i april förra året. Starka finanser och en konsekvent förvärvstaktik i kombination med en rad vunna kontrakt, bara i förra veckan presenterade bolaget två goda nyheter, imponerar. Det allmänna kursfallet de senaste veckorna har pressat Recipharm-aktien också. Vi väljer att se nedgången som ett lämpligt köptillfälle av detta konjunkturokänsliga kvalitetsbolag.

Positionen i Xact Bear ligger kvar tills vidare. Skulle Feds ränte­besked sätta ordentlig fart på börsen är det inte omöjligt att vi ökar börsexponeringen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF