Teknik i bräschen för uppgång på Wall Street

USA-börserna avslutade tisdagen med stabila uppgångar mot nya rekordnivåer. Stöd för sentimentet kom från makrostatistik avseende inköpschefsindex för tillverkningssektorn som överraskade på plussidan.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,8 procent till 16.956. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,7 procent till 1.973 medan Nasdaq Composite steg med 1,1 procent till 4.459.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 5 punkter till 2,57 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 2 punkter till 3,40 procent.

På statistikfronten presenterades Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA som uppgick till definitiva 57,3 i juni, vilket var över analytikernas förväntade 57,0. Siffran tyder på en fortsatt ekonomisk expansion i USA.

Statistik avseende bygginvesteringarna för maj i USA har likaså släppts under tisdagen. Dessa har stigit 0,1 procent jämfört med månaden innan, vilket var lägre än förväntade 0,5 procent.

”Efter ett fruktansvärt dåligt första kvartal ser vi nu en återhämtning och uppgång inom bostads -och tillverkningssektorn. Ekonomin växer långsamt, men tillräcklig för att Fed ska hålla räntorna låga en tid framöver. Denna miljö är väldigt gynnsam för tillgångsslag som aktier.” Det sade Marc Ross, chefsinvesterare på Wells Fargo Private Bank, till Bloomberg på tisdagen.

På tekniktunga Nasdaq rusade Netflix 7,4 procent till 473,10 dollar. Bränsle för uppgången kom i form av en höjd rekommendation från Goldman Sachs. Banken höjde aktien till köp från tidigare neutral och satte samtidigt riktkursen till 590 dollar från tidigare 380 dollar. Banken förväntar sig bland annat att antalet potentiella kunder kommer mer än dubblas under de kommande tre åren till 207 miljoner människor.

I teknologisektorn visade även IT-jätten IBM och Hewlett Packard styrka med uppgångar om 2,8 respektive 1,5 procent.

Bland läkemedelsbolag och bioteknik syntes svenska Medivirs USA-konkurrent Gilead 2,9 procent högre. Gileads preparat Sovaldi konkurrerar med Medivirs Olysio (Simeprevir).

Oracle meddelade att de har gett ut obligationer om 10 miljarder dollar, vilket mottogs positivt av marknaden som handlade upp aktien 0,6 procent. Det ska förutom att täcka det pågående förvärvet av Micros Systems, kunna användas till generella bolagsändamål såsom återköp, utdelningar, återbetalning av skulder och eventuella framtida förvärv.

Under kvällen presenterades statistik avseende bilförsäljningen för juni månad i USA. Bilförsäljningen ökade med 6,9 procent till 16,98 miljoner fordon, jämfört med samma period föregående år.

Bland biltillverkarna i USA gasade General Motors upp 3,6 procent medan stallkollegan Ford samtidigt backade 0,2 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco